Reuters: Τρεις μέρες προθεσμία στην Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της - Διαψεύδει η ΕΕ

Η Ελλάδα έχει τρεις ημέρες προθεσμία για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, προκειμένου να λάβει την επόμενη δόση βοήθειας, δήλωσαν 4 αξιωματούχοι της ευρωπαϊκής ένωσης στο πρακτορείο Reuters.

Η συζήτηση της Αθήνας με τους πιστωτές της για το ξεκλείδωμα 8.1 δις ευρώ σε δάνεια διάσωσης, συνεχίστηκε τη Δευτέρα, μετά από ένα κενό 2 εβδομάδων, κατά το οποίο η ελληνική κυβέρνηση παραλίγο να καταρρεύσει μετά το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ΕΡΤ.

Υπάρχει μια γενική δυσαρέσκεια για την πρόοδο της Ελλάδας, αναφορικά με το δημόσιο τομέα, τις υπηρεσίες υγείας και τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν στις 8 Ιουλίου για να συζητήσουν στην κατάσταση στην Ελλάδα.

Σε μια προσπάθεια να πιέσουν την Αθήνα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, η ΕΕ και το ΔΝΤ ίσως αρνηθούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό σε μία δόση και το μοιράσουν σε τρεις μηνιαίες πληρωμές, όπως μεταδίδουν τα ελληνικά ΜΜΕ.

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή διέψευσε, δια του εκπροσώπου του 'Ολι Ρεν, πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες δίνεται προθεσμία τριών ημερών στις ελληνικές αρχές να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο της εν εξελίξει αξιολόγησης του προγράμματος.

Σύμφωνα με τον Σάιμον Ο΄Κόνορ, "το μόνο που είναι αλήθεια είναι ότι για να μπορέσει το Eurogroup να λάβει απόφαση ή να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα οι συζητήσεις στην Αθήνα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί νωρίτερα.

"Είναι μια ιστορία που βγαίνει από το πουθενά, δεν έχουμε θέσει καμία προθεσμία", ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του εκπροσώπου του Ολι Ρεν, αναφερόμενος στο σχετικό τηλεγράφημα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για την πορεία των συζητήσεων στην Αθήνα ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι πάγια θέση της Επιτροπής είναι να μην σχολιάζει τις διαπραγματεύσεις όταν βρίσκονται σε εξέλιξη.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η επόμενη δόση των 8,1 δισ. ευρώ να καταβληθεί τμηματικά σε υποδόσεις ο Σ. Ο' Κόνορ επιβεβαίωσε ότι είναι μια συνήθης πρακτική τους τελευταίους 6 μήνες οι δόσεις να εκταμιεύονται σε υποδόσεις υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται οι πολιτικοί όροι που έχουν τεθεί." Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο σ’ αυτό το θέμα", σημείωσε ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν.
Πηγή: skai.gr