Έντονες διεργασίες σε εξέλιξη στην Κύπρο - Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 20.30

Με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκο Δημητριάδη, συναντάται ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες επεξεργάζονται δύο σενάρια προκειμένου να διαμορφώσουν το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Το πρώτο σενάριο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, περιλαμβάνει τη μηδενική επιβολή εισφοράς για καταθέσεις έως τις 25 χιλιάδες ευρώ και αυξημένη εισφορά για καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ενώ το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει μηδενική εισφορά για καταθέσεις έως 100 χιλιάδες ευρώ.

Συγκεκριμένα στο πρώτο σενάριο περιλαμβάνει: Τη μηδενική εισφορά μέχρι 25.000 ευρώ

Από 25.000 -100.000 ευρώ 6,75%

Από 100.000 – 500.000 ευρώ 10%

Από 500.000 και άνω 12,5%

Αύριο εν τω μεταξύ θα μεταβεί για κρίσιμες επαφές στη Μόσχα ο κύπριος υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα την Τρίτη 6 το απόγευμα θα συνέλθει η Oλομέλεια της Βουλής για να επικυρώσει το νομοσχέδιο για το Eurogroup ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου κάνοντας λόγο για ορισμένες αλλαγές. Θα προηγηθεί εκ νέου κατάθεση του ν/σ το πρωί στην επιτροπή Οικονομικών για να το επανεξετάσει.

Σημειώνεται ότι σήμερα σύμφωνα με το πρακτορείο Dow jones θα πραγματοποιηθεί στις 20.30 έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για να συζητηθεί το θέμα της Κύπρου.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν νέες προτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης σχετικά με το ύψος του «κουρέματος» προκειμένου να προστατευθούν οι μικροκαταθέτες.

Ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα το Κυπριακό υπουργείο Οικονομικών, στην οποία τονίζει ότι η συμφωνία στο Eurogroup αφορά έκτακτο και μη επαναλαμβανόμενο τέλος στις καταθέσεις και ότι θα παραχωρηθούν στους καταθέτες μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων που θα τύχουν στήριξης.

Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι η αποκοπή θα γίνει με βάση τα υπόλοιπα όλων των πιστωτικών καταθετικών λογαριασμών της Παρασκευής, 15 Μαρτίου.

Πηγή: skai.gr