Λαγκάρντ: Θα προτείνω εκταμίευση της ελληνικής δόσης από ΔΝΤ

Θετική ήταν η αντίδραση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην απόφαση του Eurogroup για εκταμίευση του ποσού των 34,4 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, να σημειώνει πως θα προτείνει την εκταμίευση του μεριδίου της δόσης διάσωσης που αναλογεί στο Ταμείο, ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η σχετική απόφαση από πλευράς ΔΝΤ αναμένεται να ληφθεί τον Ιανουάριο.

Εάν συνυπολογιστεί το υπόλοιπο των κεφαλαίων διάσωσης που αναλογούν στην ευρωζώνη, το οποίο αναμένεται να καταβληθεί τμηματικά έως τον Μάρτιο, το συνολικό ποσό που θα λάβει η Ελλάδα ανέρχεται στα 52,5 δισεκατομμύρια ευρώ (49,1 δισ. θα επωμισθεί η συνολικά ΟΝΕ).

Η θετική αντίδραση του ΔΝΤ έρχεται στον απόηχο της ολοκλήρωσης του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, το οποίο ουσιαστικά μείωσε το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Χαιρετίζω την απόφαση του Eurogroup να υποστηρίξει την επιχείρηση επαναγοράς ομολόγων για την Ελλάδα, τις διαβεβαιώσεις του να παράσχει περαιτέρω ελάφρυνση από το χρέος, εάν είναι απαραίτητο, και με την προϋπόθεση πως η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές δημοσιονομικό [πλεόνασμα] το 2013», ανέφερε χαρακτηριστικά σε γραπτή δήλωσή της η κ. Λαγκάρντ, η οποία μετείχε στη συνεδρίαση του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Αυτά τα βήματα θα εξασφαλίσουν την υποχώρηση του ελληνικού χρέος αναλογικά με το ΑΕΠ στο 124% έως το 2020 και σημαντικά κάτω του 110% έως το 2022.

»Σε αυτή τη βάση, προτίθεμαι να προτείνω στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου να ολοκληρώσει την πρώτη επανεξέταση του ελληνικού προγράμματος. Αναμένω πως η συνάντηση του Συμβουλίου θα λάβει χώρα τον Ιανουάριο», καταλήγει η κ. Λαγκάρντ.
Πηγή: skai.gr