Κύπρος: Ανοιχτό ενδεχόμενο απόσυρσης της αίτησης για ένταξη στο μηχανισμό διάσωσης

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ακόμη και απόσυρσης της αίτησης της Λευκωσίας για ένταξη στον ευρωπαϊκό Μηχανισμό διάσωσης σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη για την κυπριακή οικονομία που έγινε την Τρίτη, ο Δημήτρης Χριστόφιας φέρεται να ανέφερε ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο σύναψης διμερούς δανείου και απόσυρσης του αιτήματος από τον Μηχανισμό.

Όταν ο κύπριος υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Βάσος Σιαρλή αναφέρθηκε στις πιέσεις που δέχεται η Λευκωσία ώστε να ενταχθεί σε πλήρη μηχανισμό, κάτι που προκύπτει και από πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, επειδή το ύψος της βοήθειας ξεπερνάει το κυπριακό ΑΕΠ, σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ ο πρόεδρος της Κύπρου τον διέκοψε λέγοντάς του ότι κινδυνολογεί.

Για το θέμα των διμερών
δανείων, ο κύπριος πρόεδρος ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων πως οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα έχουν παγώσει επειδή το επιτόκιο που έχουν προτείνει οι Ρώσοι είναι ιδιαίτερα υψηλό. Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την Κίνα, είπε ότι ο λόγος για τον οποίο δεν υπήρξε συμφωνία για το συγκεκριμένο δάνειο είναι ότι στα ανταλλάγματα οι Κινέζοι ζητούν μερίδιο στο τερματικό για το φυσικό αέριο.

Πληροφορίες από την Ουάσιγκτον κάνουν λόγο για ετοιμότητα του ΔΝΤ να εμπλακεί στην Κύπρο στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης αντίδρασης με ΕΕ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Πηγή: skai.gr