Κλείσιμο

Κάμερον: Η ευρωζώνη αντιμετωπίζει προοπτική διάλυσης

Την πιο αυστηρή προειδοποίησή του για τον κίνδυνο διάλυσης της ευρωζώνης απηύθυνε σε ομιλία του σε ακροατήριο επιχειρηματιών στο Μάντσεστερ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον.

Σε μήνυμα με αποδέκτη τη Γερμανία ο Βρετανός ηγέτης είπε ότι η σκληρή λογική της νομισματική ένωσης υπαγορεύει την ανάγκη οι πιο επιτυχημένες οικονομίες να είναι έτοιμες να συνδράμουν περισσότερο τις ασθενέστερες οικονομίες της περιφέρειας.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα και άλλες χώρες του νότου σημείωσε ότι γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρα προφανές πως είναι λιγότερο πιθανό να μπορέσουν να εφαρμόσουν την απαραίτητη προσαρμογή οικονομικά ή πολιτικά, εκτός εάν ο πυρήνας της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, πράξει περισσότερα για να στηρίξει τη ζήτηση και να επωμιστεί μέρος του βάρους της προσαρμογής. Ο Βρετανός πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων και της προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την παραγωγικότητα.

«Η ευρωζώνη βρίσκεται σε σταυροδρόμι και πρέπει να διορθωθεί ειδάλλως αντιμετωπίζει προοπτική διάλυσης», τόνισε επαναλαμβάνοντας τη δήλωσή του στη Βουλή των Κοινοτήτων την Τετάρτη.

«Είτε η Ευρώπη έχει μία αποφασισμένη, σταθερή και επιτυχημένη ευρωζώνη με αποτελεσματικό ‘αντιπυρικό τείχος προστασίας’, καλά κεφαλαιοποιημένες τράπεζες με εποπτικούς ελέγχους, ένα σύστημα με το οποίο μοιράζεται το δημοσιονομικό βάρος και μία υποστηρικτική νομισματική πολιτική για όλα τα μέλη ή περνάμε σε αχαρτογράφητη περιοχή που επιφυλάσσει τεράστιους κινδύνους για όλους», πρόσθεσε ο Ντέιβιντ Κάμερον.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο