Η. Μόσιαλος: Η συμφωνία της 21ης Ιουλίου θα κυρωθεί από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια

Στις επόμενες 4 με 6 εβδομάδες θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης της απόφασης της 21ης Ιουλίου από τα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης, εκτίμησε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό.

Ο κ. Μόσιαλος ανέφερε ότι υπάρχει εντύπωση ότι υπήρξε καθυστέρηση στην εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα κοινοβούλια της Ευρώπης δεν λειτουργούν τον Αύγουστο και επιπρόσθετα υπάρχουν και πολιτικά προβλήματα, καθώς στις περισσότερες χώρες οι κυβερνήσεις είναι είτε συμμαχικές είτε μειοψηφίας.

Είπε ότι για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων υπάρχει η αίσθηση ότι θα αυξηθεί η συμμετοχή ιδιωτών, ενώ για το θέμα των εγγυήσεων εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθεί λύση χωρίς να θιγούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέων μέτρων σημείωσε ότι δεν μιλάμε για μέτρα με επιπτώσεις στους μισθούς των μισθωτών, κυρίως των χαμηλόμισθων, συμπληρώνοντας ότι θα υπάρξουν μειώσεις, όπου υπάρχουν υπερβολές.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην επανεξέταση όλων των προνοιακών επιδομάτων, σημειώνοντας την ανάγκη να υπάρχει ένα ενιαίο μητρώο καταγραφής τους, ενώ για τις αναπηρικές συντάξεις είπε ότι θα επανεξεταστούν όλες υπό το πρίσμα και της προσέγγισης των ποσοστών που υπάρχουν σε άλλες χώρες, π.χ. στις σκανδιναβικές.

Σε ό,τι αφορά το ενιαίο μισθολόγιο, ανέφερε ότι τις επόμενες δυο - τρεις βδομάδες θα ανακοινωθεί το σχέδιο, ενώ υπογράμμισε ότι η εργασιακή ασφάλεια στο Δημόσιο θα πρέπει να εξασφαλίζεται με την αποδοτικότητα και παραγωγικότητα των υπαλλήλων. «Έχουμε 800.000 ανέργους και για να βρουν αυτοί δουλειά πρέπει να δουλέψει ο δημόσιος τομέας», υποστήριξε.

Όσον αφορά στην εργασιακή εφεδρεία, σημείωσε ότι θα αφορά μέχρι και τα όρια του στενού δημόσιου τομέα, τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και τις ΔΕΚΟ, ενώ θα υπάρξει συνολικότερη αξιολόγηση πλεονάζοντος προσωπικού.

Οι αλλαγές στην ΕΡΤ

Για την ΕΡΤ ανέφερε ότι «το ελληνικό δημόσιο επιβάλει τη χρηματοδότηση της μέσα από το ανταποδοτικό τέλος» και ο ίδιος λογοδοτεί στους Έλληνες πολίτες που θέλουν να γνωρίζουν που πάνε τα 300 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό είναι πολύ μεγάλο για νούμερα τηλεθέασης που δεν ξεπερνούν το 12%, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «αυτά δεν συμβαίνουν πουθενά».

Για το κλείσιμο της ΕΤ-1 είπε ότι ο πολιτισμός δεν χρειάζεται ένα κανάλι «γκέτο», ένα κανάλι που το βλέπουν οι άνω των 60 και που η τηλεθέαση δεν ξεπερνά τα τελευταία χρόνια το 2%. «Ο πολιτισμός θα πρέπει να διαπερνά το δημόσιο λόγο και όλο τα πρόγραμμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης», σημείωσε με έμφαση, ενώ για την ΕΡΤ 3 διευκρίνισε ότι δεν κλείνει γιατί πρέπει να υπάρχει περιφερειακή ανάπτυξη.

Στα πλάνα της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση ότι η ΕΡΤ είναι δημόσια ραδιοτηλεόραση και όχι κρατική και σε αυτό το πλαίσιο προανήγγειλε ότι η επιλογή του ΔΣ θα γίνεται μέσα από επιτροπή προσωπικοτήτων και εποπτικά συμβούλια τα οποία θα αποφασίζουν και τις μισθοδοσίες. «Θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να υπάρξουν θεσμικά πλαίσια ότι δεν θα εξαρτάται ο διορισμός του εκάστοτε ΔΣ από την εκάστοτε κυβέρνηση».

Επιπλέον, η δημόσια ραδιοτηλεόραση, σημείωσε, θα πρέπει να στραφεί και σε άλλα κοινά. «Τα νέα παιδιά είναι στα πολυμέσα, στα iPhone εκεί πρέπει να πάμε υπάρχει ένα κοινό που δεν έχουμε αγκαλιάσει», είπε χαρακτηριστικά, διαπιστώνοντας ότι τα πολυμέσα λείπουν από την ΕΡΤ. Αναγνώρισε, πάντως, ότι μέχρι στιγμής έχει γίνει μεγάλος εξορθολογισμός, αλλά, όπως είπε, αυτός έγινε από τη βάση των 300 εκατομμυρίων ευρώ και όταν ξεκινάς με αυτή τη βάση, είναι εύκολο να δείξεις πλεόνασμα.

Ερωτηθείς για το τι του αρέσει στη δημόσια ραδιοτηλεόραση είπε ότι την παρακολουθεί συστηματικά και ένα μεγάλο μέρος της είναι της αισθητικής του. «Όχι όμως όλο», τόνισε, σημειώνοντας την ανάγκη να γίνει ακόμα πιο ποιοτική.
Πηγή: skai.gr