Υποβάθμιση και των ελληνικών τραπεζών από Μoody’s

Σε υψηλότερη πιστοληπτική βαθμίδα από αυτή του ελληνικού δημοσίου κατέταξε τέσσερις ελληνικές τράπεζες ο οίκος Moody’s, δύο ημέρες μετά την τριπλή υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, κάτι που θεωρείται σπάνιο και ικανοποιητικό για την αξιοπιστία του τραπεζικού μας συστήματος.

Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες την Eθνική Τράπεζα, την EFG Eurobank, την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς.

Αντίθετα, στην ίδια κατάταξη με το δημόσιο κατέχουν πλέον οι αξιολογήσεις της Αγροτικής Τράπεζας και της Τράπεζας Αττικής.

Συγκεκριμένα, ο ξένος οίκος υποβάθμισε την αξιολόγηση για την ΕΤΕ σε Ba3 από Ba1, για την Eurobank σε Ba3 από Ba1, για την Alpha Bank σε Ba3 από Ba1 για την Πειραιώς σε Ba3 από Ba1 για την ATEbank σε B1 από Ba2 και για την Attica Bank σε B1 από Ba2.

Σύμφωνα με τη Moody’s, οι τράπεζες είναι οι κάτοχοι του μεγαλύτερου μέρους των ελληνικών ομολόγων, γεγονός που τις καθιστά περισσότερο ευάλωτες σε ένα ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης ή ανταλλαγής χρέους.

Επιπλέον, o οίκος αναφέρει ότι οι προκλήσεις της ρευστότητας και ποιότητας του ενεργητικού θα συνεχίσουν να υφίσταται για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, δεδομένης της ύφεσης που επικρατεί στην ελληνική οικονομία.

Βουλευτές ζητούν αγωγή κατά του Moody's

Στο μεταξύ, τη χρησιμοποίηση νομικών μέσων και την κατάθεση αγωγής κατά του οίκου αξιολόγησης Moody's, με την οποία να εγείρονται απαιτήσεις για την καταβολή αποζημίωσης, προτείνουν με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομικών οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Ιωάννης Αμοιρίδης, Σπυροπάνος Μαργέλης, Αθανάσιος Γικόνογλου, Δημήτρης Καρύδης, Δημήτριος Λιντζέρης, Ντίνα Γιαννακοπούλου, Ευαγγελία Κουρουπάκη και Παύλος Στασινός.

Όπως σημειώνουν, η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody's συντελείται σε μία στιγμή που η μεταρρυθμιστική προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη, με επώδυνες πολιτικές για ευρύτατα στρώματα του ελληνικού λαού, ενώ το πρόγραμμα χρηματοδότησης από τον μηχανισμό στήριξης συνεχίζεται απρόσκοπτα και αδιάλειπτα, ενώ επίσης επίκειται το κρίσιμο ευρωπαϊκό συμβούλιο της 25ης Μαρτίου.

Οι βουλευτές υπογραμμίζουν ότι η θεμελίωση της ενέργειας του ξένου οίκου είναι ασθενής και δεν στηρίζεται σε πραγματικά περιστατικά, ενώ η χρονική συγκυρία γεννά βάσιμες υπόνοιες, για αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής θέσης της Ελλάδας.

Πέραν της νομικής αντιμετώπισης οι υπογράφοντες βουλευτές ερωτούν αν θα τεθεί στο Συμβούλιο Οικονομικών Υποθέσεων θέμα αυστηρής εποπτείας των εν λόγω οίκων κι αν υπάρχει πρόθεση ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας για δημιουργία ευρωπαϊκού δημοσίου φορέα πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να κινηθεί δικαστικά στο θέμα της υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον συγκεκριμένο οίκο αξιολόγησης.

Γκ. Χαρδούβελης: Οι ελληνικές τράπεζες είναι άτυχες

Ως θετικό έκρινε το γεγονός ότι η Moody’s υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες τις τράπεζες, ενώ μία μέρα πριν είχε υποβαθμίσει κατά τρεις βαθμίδες την ελληνική οικονομία, ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και οικονομικός σύμβουλος της Eurobank Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος μίλησε στο ΣΚΑΪ 100,3.

Μάλιστα, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «ευχόμασταν να μην ρίξουν τις τράπεζες κατά τρία σκαλοπάτια, αλλά μόνο δύο».

Όπως εξήγησε, οι ελληνικές τράπεζες κάνουν καλά τη δουλειά τους, αλλά είναι άτυχες γιατί έχουν να αντιμετωπίσουν το ελληνικό δημόσιο, που δημιουργεί το πρόβλημα.

Αναφερόμενος στην οικονομία, σημείωσε ότι η χώρα έχει μπροστά της ένα Μαραθώνιο και πρέπει να φτιάξει το δημόσιο τομέα.

Επίσης, είπε ότι η Ελλάδα δε χρειάζεται μία προσωρινή λύση, αλλά μία πιο μόνιμη, καθώς οι αγορές βλέπουν μπροστά.
Πηγή: skai.gr