Κλείσιμο

Ελλάδα - Ιρλανδία στο "μικροσκόπιο"

Τα προγράμματα οικονομικής σταθεροποίησης της Ελλάδας και της Ιρλανδίας ήταν τα θέματα που απασχόλησαν το πρώτο τμήμα της Συνόδου των υπουργών Οικονομίας των χωρών του ευρώ, στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με  καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τόσο ο Επίτροπος Όλι Ρεν όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ αναφέρθηκαν αναλυτικά στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία. Σε ό,τι αφορά ειδικά την Ελλάδα, αναγνώρισαν ότι το 2010 τα όσα προβλέπει το μνημόνιο εφαρμόστηκαν με ιδιαίτερα ικανοποιητικό τρόπο και ανέφεραν πως το 2011 προέχει να συνεχιστούν και να εφαρμοστούν οι νομοθετικές αλλαγές. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Επίτροπος Όλι Ρεν κατά τη διάρκεια των αναφορών του στην Ελλάδα δεν παρέλειψε να κάνει λόγο και για «ατυχείς» δηλώσεις εκπροσώπων της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Ταυτόχρονα, ο κ. Ρεν δήλωσε ότι «μοναδική υπεύθυνη για τις αποφάσεις που θα αφορούν τα μεσοπρόθεσμα σχέδια των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα είναι η ελληνική κυβέρνηση».

Στο περιθώριο του Eurogroup ο αρμόδιος επίτροπος για τις νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν κατέθεσε πρόταση που στηρίζει την Ιρλανδία και την Ελλάδα, λέγοντας ότι θα πρέπει να εξεταστεί το κόστος δανεισμού των χωρών «διότι υπάρχει το θέμα της βιωσιμότητας χρέους, ενώ είναι ζωτικής σημασίας να ενισχυθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

Όλοι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup φαίνεται ότι συμφωνούν στην επιμήκυνση αποπληρωμής του ελληνικού δανείου.

Την Τρίτη 15/2 συνέρχεται το Ecofin, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί το Βερολίνο και το Ελσίνκι. Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία και η Φινλανδία ήταν οι δύο χώρες που τήρησαν την πιο σκληρή στάση στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, αναφορικά με το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.

Πάντως ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η πρόταση του γαλλογερμανικού άξονα για υιοθέτηση Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας δεν θα απασχολήσει τη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, αλλά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 11 Μαρτίου. «Τότε θα πρέπει να καθοριστεί ποια είναι η προστιθέμενη αξία αυτού του συμφώνου», ανέφερε ο Γιούνκερ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ecofin ενώ σημείωσε ότι υπάρχει πλήρης άγνοια για τα στοιχεία του συμφώνου.

Σε καλό δρόμο

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, επισημαίνοντας ότι ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την οικονομική ανάκαμψη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Επίσης, ο Γ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ελπίδα ότι στις συζητήσεις θα σημειωθεί πρόοδος, ώστε να υπάρξει ένα συνολικό πακέτο που θα επιφέρει σταθερότητα στην ευρωζώνη και θα επιλύσει τα υπάρχοντα προβλήματα.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν τόνισε ότι οι προτάσεις που υιοθέτησε πρόσφατα η Επιτροπή (και οι οποίες θα συζητηθούν στο Eurogroup για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας) αποτελούν γερή βάση για την αντιμετώπιση του ζητήματος, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «κοινό νόμισμα σημαίνει κοινές δράσεις» και συγκαλεί επισήμως τη Σύνοδο Κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών του ευρώ που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.
Πηγή: skai.gr