Αρνητικό πρόσημο στην Ευρώπη

Σε αρνητική περιοχή κινούνται οι δείκτες, κατά τις σημερινές πρωινές διαπραγματεύσεις στις μεγάλες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, λόγω των απωλειών που σημειώνουν οι μετοχές εταιριών που σχετίζονται με την τεχνολογία ημιαγωγών, όπως οι ST και ASML, καθώς η Lehman Brothers συνέστησε στους επενδυτές να μειώσουν τις εκεί θέσεις τους.
Πτώση 0,7% κατέγραψε η μετοχική τιμή της STMicroelectronics. Η Lehman Brothers συνέστησε στους επενδυτές να μειώσουν τις θέσεις τους στη μετοχή της κορυφαίας ευρωπαϊκής εταιρίας μικροτσίπ ενώ οι αναλυτές της αναθεώρησαν προς τα κάτω κατά 23% την πρόβλεψή τους για την τιμή της εν λόγω μετοχής.
Απώλειες 0,8% σημείωσε η μετοχή της ASML Holdings NV καθώς η Lehman Brothers συνέστησε στους επενδυτές να μειώσουν τις θέσεις τους στη μετοχή της κορυφαίας ευρωπαϊκής εταιρίας εξοπλισμού για παραγωγή ημιαγωγών. Το ίδιο έπραξε ο επενδυτικός οίκος και όσον αφορά τη μετοχή της κορυφαίας παγκοσμίως εταιρίας μικροτσίπ Intel Corp.
Πτώση 2,1% κατέγραψε η μετοχική τιμή της Sanofi-Aventis μετά την ανακοίνωση της Kuwait Petroleum Corp. ότι σχεδιάζει την πώληση 2,8% της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της υπ` αριθμόν τρία παγκοσμίως φαρμακοβιομηχανίας.
Απώλειες 1,8% σημείωσε η μετοχή της TUI καθώς η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρία ταξιδίων εγκατέλειψε σχέδια να εισάγει στο χρηματιστήριο μέρος του ναυτιλιακού βραχίονα Hapag-Loyd AG.
Στον αντίποδα, άνοδο 2,7% κατέγραψε η μετοχή της Swiss Life καθώς η ελβετική ασφαλιστική εταιρία ανακοίνωσε εξαπλασιασμό, σε ετήσια βάση, των καθαρών κερδών της στο πρώτο εξάμηνο φέτος ( ανήλθαν σε 398 εκατ. ελβετικά φράγκα, πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς).
Ανοδικά κινείται, τέλος, η μετοχική τιμή της Swiss Re καθώς τόσο η JPMorgan Chase & Co όσο και η UBS συνέστησαν στους επενδυτές να αυξήσουν τις εκεί θέσεις τους.
Διαπραγματευτές τονίζουν ότι η πτώση των τιμών του αργού συνιστά θετική εξέλιξη για τις μετοχές. Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού υποχώρησε σήμερα σε ποσοστό 2%, λίγο πάνω από τα 43 δολάρια το βαρέλι.
Στις 10.43 ώρα Ελλάδος, στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE σημείωνε απώλειες 0,19%. Στη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 υποχωρούσε σε ποσοστό 0,07% ενώ, στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax κατέγραφε πτώση 0,12%.
Πηγή: skai.gr