Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων

Οι δύο ψηφιακές πλατφόρμες μέσω των οποίων θα υποβληθούν οι αιτήσεις για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων (arogi.gov.gr) και θα διατεθούν δωρεές (e-dorees.gov.gr), ανοίγουν από σήμερα το απόγευμα, καθώς οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών έχουν ολοκληρωθεί. Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών ολοκλήρωσαν - με ταχύτατους ρυθμούς - τις πρωτοβάθμιες αυτοψίες σε Εύβοια και Αττική, ενώ σε εξέλιξη είναι και οι δευτεροβάθμιες καταγραφές που, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη της εβδομάδας.

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι 200 εξειδικευμένοι μηχανικοί της Γενικής Διεύθυνσης Φυσικών Καταστροφών, τους οποίους ευχαρίστησε θερμά, έχουν πραγματοποιήσει, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, 1.800 αυτοψίες στις πυρόπληκτες περιοχές. Όπως εξήγησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, οι αυτοψίες ξεκινούν αφού σβήσουν οι πυρκαγιές και όχι όσο υπάρχουν αναζωπυρώσεις.

Ο κ. Καραμανλής επεσήμανε, επίσης, ότι οι αυτοψίες είναι το πρώτο στάδιο, ώστε οι πολίτες που έχουν χάσει τις περιουσίες τους να αποζημιωθούν. Ανέφερε ότι στην Αττική τα κόκκινα κτίρια (σημείωση: κατοικίες, επαγγελματικοί χώροι, ναοί κλπ), δηλαδή αυτά που είναι μη επισκευάσιμα και πρέπει να κατεδαφιστούν και τα κίτρινα κτίρια, δηλαδή αυτά που είναι επισκευάσιμα, αλλά μη κατοικίσιμα λόγω σοβαρών ζημιών, ανέρχονται σε (περίπου) 500, ενώ τα πράσινα κτίρια, δηλαδή αυτά που έχουν λίγες ζημιές, σε 292. Στην Εύβοια, κόκκινα είναι 307, κίτρινα 201 και πράσινα 105.

Ανοίγουν οι πλατφόρμες – άμεσα οι αποζημιώσεις

Με βάση το πόρισμα των ελέγχων κάθε πυρόπληκτος πολίτης θα μπορεί, μόλις ανοίξει η πλατφόρμα, στη διεύθυνση arogi.gov.gr να υποβάλει μία απλή αίτηση, ώστε να λάβει άμεσα την προκαταβολή που δικαιούται στο πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής, όσο και αποζημίωση για την οικοσκευή. Συγκεκριμένα, για κατοικίες η άμεση ενίσχυση ανέρχεται σε έως 20.000 ευρώ για κατοικία και έως 22.000 ευρώ για επιχειρήσεις.

Παράλληλα, θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα e-dorees.gov.gr όπου, με βάση την καταγραφή των πρώτων αναγκών των πυρόπληκτων φυσικά και νομικά πρόσωπα θα έχουν τη δυνατότητα, με τα στοιχεία του Taxis, να δηλώσουν την προσφορά τους σε χρήματα ή σε είδος. Επίσης, στην πλατφόρμα θα διατίθεται ο ειδικός Λογαριασμός Κρατικής Αρωγής για την κατάθεση δωρεών που έχει ανοίξει το Υπουργείο Οικονομικών.

Πηγή: skai.gr