Κλείσιμο

Κινέζοι ερευνητές ανακάλυψαν νέο βακτήριο που κρύβεται στο βάθος του ωκεανού

«Τα ακραία περιβάλλοντα προσφέρουν βέλτιστες προοπτικές για την ανακάλυψη νέων ιών», δήλωσε ο Min Wang, θαλάσσιος ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Ocean της Κίνας

Κινέζοι ερευνητές ανακάλυψαν έναν νέο ιό στον βυθό του ωκεανού, στο βαθύτερο μέρος της γης. Ο ιός βρέθηκε σε ίζημα πέντε μίλια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στην τάφρο Μαριάνα, το χαμηλότερο σημείο της γης στον Ειρηνικό Ωκεανό και νότια της Ιαπωνίας.

Ο Min Wang, θαλάσσιος ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Ocean της Κίνας στο Qingdao, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλώσε πως «ο ιός είναι βακτηριοφάγος, επομένως επιβιώνει μολύνοντας και αναδιπλασιάζοντας τα βακτήρια. Τα είδη είναι συνήθως ακίνδυνα για τα ανθρώπινα κύτταρα καθώς δεν τα αναγνωρίζουν ως θήραμά τους».

Τα βακτήρια, τα οποία έχουν μολυνθεί από τον ιό, βρίσκονται συνήθως σε ιζήματα βαθιά στον ωκεανό και σε υδροθερμικές οπές - ή ανοίγματα στον πυθμένα της θάλασσας που απελευθερώνουν ρεύματα ζεστού νερού, σύμφωνα με την έκθεση.

Σύμφωνα με τον Wang, «μια ανάλυση του γενετικού υλικού του ιού υποδηλώνει την ύπαρξη μιας οικογένειας ιών στον ωκεανό που δεν ήταν γνωστή πριν. Δίνει επίσης νέες γνώσεις σχετικά με τους φάγους βαθέων υδάτων και τις αλληλεπιδράσεις φάγου-ξενιστή».

ιός daily mail

Όπως αναφέρει η Daily Mail, o νέος ιός αναγνωρίζεται ως vB_HmeY_H4907 και η ανάλυση του δείχνει ότι έχει παρόμοια δομή με τον ξενιστή του. Ο ιός εισβάλλει και αναπαράγεται στο εσωτερικό του ξενιστή και συνήθως δεν σκοτώνει το βακτηριακό κύτταρο.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η ερευνητική ομάδα αναζήτησε ιούς σε βακτηριακά στελέχη που συλλέχθηκαν και απομονώθηκαν από μια άλλη ομάδα υπό τον Yu-Zhong Zhang, επίσης θαλάσσιο ιολόγο στο Πανεπιστήμιο Ocean της Κίνας.Ο Wang είπε ότι τα ευρήματα των ερευνητών οδηγούν σε νέα ερωτήματα και έρευνα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ιοί σε σκληρά, απομονωμένα περιβάλλοντα παραμένουν ζωντανοί και πώς εξελίσσονται μαζί με τους ξενιστές τους. 

Η ομάδα θέλει να συνεχίσει τη διερεύνηση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των ιών βαθέων υδάτων και των ξενιστών τους και την αναζήτηση νέων ιών σε άλλα ακραία μέρη. «Τα ακραία περιβάλλοντα προσφέρουν βέλτιστες προοπτικές για την ανακάλυψη νέων ιών», είπε ο Wang. 

Πηγή: Daily Mail