Ιρλανδία: Θύματα σεξουαλικής κακοποίησης θα συναντήσει ο πάπας Φραγκίσκος

Ο πάπας Φραγκίσκος φθάνει σήμερα στην Ιρλανδία για διήμερη επίσκεψη στη διάρκεια της οποίας έχει προγραμματίσει να συναντηθεί με θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς.

Θα είναι η πρώτη επίσκεψη προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας τα τελευταία σχεδόν 40 χρόνια.

Σε επιστολή του προς το 1,2 δισεκατομμύριο καθολικούς σε όλο τον κόσμο ο ποντίφικας καταδίκασε αυτή την εβδομάδα τις «θηριωδίες» της παιδικής κακοποίησης και της συγκάλυψης από τον κλήρο.
Η επίσκεψη του πάπα συμπίπτει με την Παγκόσμια Συνάντηση Οικογενειών – μια συνάθροιση καθολικών από όλο τον κόσμο που πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια.

Η επίσκεψή του θα ολοκληρωθεί με μια λειτουργία ενώπιον 500.00 ανθρώπων που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Φίνιξ Παρκ.

Η Ιρλανδία την οποία θα επισκεφθεί ο πάπας Φραγκίσκος είναι μια διαφορετική χώρα από εκείνην που υποδέχθηκε τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ το 1979, σημειώνει το BBC.

Αφότου ο Πολωνός πάπας επισκέφθηκε τη χώρα, έχουν σημειωθεί τεράστιες αλλαγές στη στάση της κοινής γνώμης απέναντι σε κοινωνικά θέματα όπως η άμβλωση, η αντισύλληψη, το διαζύγιο και ο γάμος μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου.

Η χώρα ψήφισε υπέρ της αλλαγής του Συντάγματος προκειμένου να επιτραπεί ο γάμος μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου το 2015 και ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την κατάργηση του αυστηρού νόμου που απαγόρευε τις αμβλώσεις τον Μάιο.

Η ιρλανδική καθολική Εκκλησία βρίσκεται στη δίνη σκανδάλων μετά την αποκάλυψη εκτεταμένων σεξουαλικών κακοποιήσεων παιδιών από κληρικούς και συγκαλύψεων των εγκλημάτων αυτών από τον κλήρο.

Σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών εξακολουθούν να συγκλονίζουν την Εκκλησία σε όλο τον κόσμο.

Την Παρασκευή (χθες), ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ εξέφρασε την ελπίδα πως η επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου θα αποτελέσει την αρχή ενός νέου κεφαλαίου στη σχέση της Ιρλανδίας με την Εκκλησία.

«Στο παρελθόν η καθολική Εκκλησία είχε υπερβολικά κυρίαρχη θέση στην κοινωνία μας», είπε.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επίσκεψη του πάπα ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην Ιρλανδία τα τελευταία 40 χρόνια, και πρόσθεσε πως αποτελεί επίσης μια ευκαιρία για τον πάπα να μιλήσει απευθείας με εκείνους που υπέφεραν από τα εγκλήματα που έλαβαν χώρα σε θεσμούς της Εκκλησίας.

Το Βατικανό δήλωσε πως η συνάντηση με επιζώντες σεξουαλικών κακοποιήσεων δεν θα ανακοινωθεί παρά μετά το τέλος της και πως επαφίεται στα θύματα αν θέλουν να κάνουν δηλώσεις μετά.

Σήμερα το βράδυ ο πάπας θα παρακολουθήσει συναυλία στο πλαίσιο του Φεστιβάλ των Οικογενειών στο στάδιο Κρόουκ Παρκ του Δουβλίνου.

Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι αναμένεται να παρακολουθήσουν τη συναυλία με τον διάσημο τενόρο Αντρέα Μποτσέλι.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και άλλοι καλλιτέχνες όπως οι Νέιθαν Κάρτερ, Ντάνιελ Ο’ Ντόνελ, Μόγια Μπρέναν, the Begley Family και the Priests.

Ο ποντίφικας θα ταξιδέψει την Κυριακή στην κομητεία Μάγιο για μια επίσκεψη στo Knock Shrine.

Θα επιστρέψει στο Δουβλίνο για μια απογευματινή λειτουργία ενώπιον ενός πλήθους πιστών που εκτιμάται ότι θα φθάσουν τις 500.000 στο Φίνιξ Παρκ, στο Δουβλίνο, κλείνοντας την Παγκόσμια Συνάντηση Οικογενειών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ