Κλείνει το Νταού Πεντέλης

Μετά την ολοκλήρωση της αποασυλοποιήσης και τη μεταφορά των χρόνιων ασθενών σε δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, το μοναδικό παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο της χώρας σταματά να λειτουργεί.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, στη θέση του θα ανεγερθεί ένα νέο υπερσύγχρονο γενικό νοσοκομείο με στόχο την κάλυψη των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών της Ανατολικής Αττικής.

Τα παιδιά και έφηβοι που παρέμεναν για χρόνια "εντός των τοιχών" του Νοσοκομείου, έχουν ήδη μεταφερθεί σε προστατευμένες δομές όπου θα μπορούν να συμμετέχουν στην καθημερινή ζωή και να επανενταχθούν στην κοινωνία, όπως προβλέπεται στο δεκαετές επιχειρησιακό σχέδιο "Ψυχαργώς" για την ψυχική υγεία το οποίο εκπονήθηκε το 2001 και συγχρηματοδοτείται από το ελληνικό κράτος και την ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά τα επείγοντα περιστατικά, αυτά θα τα υποδέχονται οι τέσσερις κλινικές του Νοσοκομείου που θα μεταφερθούν στο Παίδων Πεντέλης, το Σισμανόγλειο, το "Αγλαΐα Κυριακού" και το Ασκληπιείο Βούλας.

Επιπλέον, οι εξειδικευμένες δομές για τις ψυχικές διαταραχές και τον αυτισμό που λειτουργούσαν στο Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο θα αποτελέσουν τον πυρήνα για τη δημιουργία ενός Κέντρου αναφοράς, μελέτης και έρευνας αυτών των παθήσεων.

Στο κέντρο, σύμφωνα με τη διοικήτρια του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου, Γεωργία Σιδέρη, θα υπάρχει θέση εργασίας για όλο το προσωπικό, ενώ θα απαιτηθούν και νέες προσλήψεις.

Οι δράσεις αυτές θα συγχρηματοδοτηθούν από το Δ’ κοινοτικό πλαίσιο στήριξης.

Πηγή: Ορσαλία Φυτά