Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Σε ποιους κλειστούς χώρους θα πρέπει να φοράμε μάσκα

Την τοποθέτηση της επιτροπής αναφορικά με την χρήση υφασμάτινων μασκών σε δημόσιους χώρους, ως μέτρο αυτοπροστασίας για τον νέο κορωνοιό στη φάση της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των μέτρων, ανέφερε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά την διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοιού στην Ελλάδα.

Ο  Τσιόδρας, επανέλαβε την ανάγκη επαγρύπνησης της κοινωνίας σε αυτή την κρίσιμη φάση που η επιδημία δείχνει να υποχωρεί στην χώρα μας και διευκρίνισε πως η επιτροπή υιοθέτησε την θέση του ευρωπαικού κέντρου λοιμώξεων βάσει της οποίας, η χρήση μάσκας θα αφορά τους κλειστούς και όχι ανοικτούς χώρους όπου συγκεντρώνονται πολλά άτομα, όπως σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στόχος είναι να περιοριστεί το ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού από ασυμπτωματικούς ασθενείς η ανθρώπους που νοσούν, λίγο πριν να παρουσιάσουν συμπτώματα.

Αυτή η χρήση θα γίνει ταυτόχρονα με επικοινωνιακή στρατηγική ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο λαθών στην εφαρμογή της μάσκας και να μην δίνεται η ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας ενώ όπως διεμήνυσε ο καθηγητής αναφορικά με το ζήτημα θα δοθούν εν καιρώ περισσότερες πληροφορίες. 

Σε κάθε περίπτωση ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως η χρήση της μάσκας συνεπάγεται σωστή εφαρμογή κι αφαίρεση της με κάλυψη του προσώπου (μύτη και στόμα), αναγκαιότητα συχνής πλύσης των χεριών με σαπούνι ή αντισηπτικό στην εφαρμογή κι αφαίρεση ενώ υπογράμμισε πως πρόκειται για συμπληρωματικό μέσο προστασίας που δεν αναιρεί το αναγκαίο τήρησης αποστάσεων και άλλων μέτρων προφύλαξης από τον ιό, κατά τις καθημερινές συναλλαγές μας.

Τέλος, ο κος Τσιόδρας ανακοίνωσε πως η επιτροπή συνεδρίασε σχετικά με μέτρα που αφορούν τις δομές υγείας όπως για παράδειγμα τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και χειρουργεία, τα οποία θα λειτουργήσουν στο επόμενο διάστημα, όπως ξεκαθάρισε.

Η επιτροπή υιοθετεί οδηγίες με ειδικά κριτήρια ιεράρχησης τα οποία θα αξιολογούνται από επιτροπές νοσοκομειακών λοιμώξεων και τοπικές επιτροπές νοσοκομείων ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις αναφορικά με την επέκταση των εργαστηριακών κριτηρίων διάγνωσης αλλά και επιπρόσθετα θέματα.

Πηγή: skai.gr