Στα 55 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα μας σύμφωνα με την νεότερη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα. 

Τα κρούσματα αφορούν υγειονομικές μονάδες περίθαλψης.

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 125 με 33 εξ αυτών να είναι γυναίκες. ο Μέσος όρος ηλικιών υπολογίζεται στα 74 έτη με το 90,4 τοις εκατό εξ αυτών να ήταν ηλικιωμένοι ή να είχαν σοβαρό υποκείμενο νόσημα.

Τα συνολικά κρούσματα στη χώρα ανέρχονται σε 2463 με το 56 τοις εκατό να είναι άνδρες. Τα 574 σχετίζονται με ταξίδι ενώ τα 1131 με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ακόμη 52 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι με των μέσο όρων των ηλικιών τους να υπολογίζεται στα 66 έτη. Το 85% είχε σοβαρό υποκείμενο νόσημα ή ήταν μεγαλύτερης ηλικίας.

Παράλληλα, 57  ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ο ιός όπου βρει ευκαιρία μεταδίδεται πολύ εύκολα ιδιαίτερα στις δομές υγείας, τόνισε ο λοιμωξιολόγος προσθέτοντας πως συστήνεται επαγρύπνηση στους ειδικούς υγείας προκειμένου ύποπτα κρούσματα να γίνονται αντιληπτά.

"Στεναχωριέμαι να λέω πως τυχόν απρόσεκτες συμπεριφορές όλων μας, οδηγούν σε αναζωπυρώσεις" δήλωσε ο κος Τσιόδρας και πρόσθεσε πως εάν συνεχίσουμε έτσι δεν θα ησυχάσουμε.

"Σε δύο χώρους που δεν υπήρχε η ανάλογη επαγρύπνηση που θα περιμέναμε, από ευαισθητοποιημένους υγειονομικούς, έγινε το κακό." τόνισε αναφερόμενος στα πρόσφατα νέα κρούσματα σε μονάδες υγείας. 

"Δεν είναι δυνατόν να χαλαρώνουμε, να χάνουμε την επαγρύπνηση μας και να δημιουργούνται συνεχώς νέες εστίες μετάδοσης", συνέχισε επισημαίνοντας πως η απρόσεκτη συμπεριφορά των λίγων είναι άδικοι για τους πολλούς που προσέχουν.

Ο κος Τσιόδρας, επανέλαβε την ανάγκη επαγρύπνησης της κοινωνίας σε αυτή την κρίσιμη φάση που η επιδημία δείχνει να υποχωρεί στην χώρα μας ενώ διευκρίνισε πως σήμερα τοποθετήθηκε και η επιτροπή αναφορικά με την χρήση υφασμάτινων μασκών σε δημόσιους χώρους, ως μέτρο αυτοπροστασίας για τον νέο κορωνοιό στη φάση της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των μέτρων.

 Η επιτροπή υιοθέτησε την θέση του ευρωπαικού κέντρου λοιμώξεων βάσει της οποίας, η χρήση μάσκας θα αφορά τους κλειστούς και όχι ανοικτούς χώρους όπου συγκεντρώνονται πολλά άτομα, όπως σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και μέσα μαζικής μεταφοράς, γνωστοποίησε μεταξύ άλλων.

Στόχος είναι να περιοριστεί το ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού από ασυμπτωματικούς ασθενείς η ανθρώπους που νοσούν, λίγο πριν να παρουσιάσουν συμπτώματα.

Αυτή η χρήση θα γίνει ταυτόχρονα με επικοινωνιακή στρατηγική ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο λαθών στην εφαρμογή της μάσκας και να μην δίνεται η ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας ενώ όπως διεμήνυσε ο καθηγητής αναφορικά με το ζήτημα θα δοθούν εν καιρώ περισσότερες πληροφορίες. 

Σε κάθε περίπτωση ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως η χρήση της μάσκας συνεπάγεται σωστή εφαρμογή κι αφαίρεση της με κάλυψη του προσώπου (μύτη και στόμα), αναγκαιότητα συχνής πλύσης των χεριών με σαπούνι ή αντισηπτικό στην εφαρμογή κι αφαίρεση ενώ υπογράμμισε πως πρόκειται για συμπληρωματικό μέσο προστασίας που δεν αναιρεί το αναγκαίο τήρησης αποστάσεων και άλλων μέτρων προφύλαξης από τον ιό, κατά τις καθημερινές συναλλαγές μας.

Τέλος, ο κος Τσιόδρας ανακοίνωσε πως η επιτροπή συνεδρίασε σχετικά με μέτρα που αφορούν τις δομές υγείας όπως για παράδειγμα τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και χειρουργεία, τα οποία θα λειτουργήσουν στο επόμενο διάστημα, όπως ξεκαθάρισε.

Η επιτροπή υιοθετεί οδηγίες με ειδικά κριτήρια ιεράρχησης τα οποία θα αξιολογούνται από επιτροπές νοσοκομειακών λοιμώξεων και τοπικές επιτροπές νοσοκομείων ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις αναφορικά με την επέκταση των εργαστηριακών κριτηρίων διάγνωσης αλλά και επιπρόσθετα θέματα.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις