Συνάντηση Κάστρο - Τσάβες

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες είχε την Τρίτη συνάντηση διαρκείας έξι ωρών με τον ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση στην Αβάνα.

Σημειώνοντας ότι η συνάντηση έγινε σε "κλίμα αδελφοσύνης και αλληλεγγύης", η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι "οι δύο κρατικοί και επαναστάτες ηγέτες συζήτησαν κοινά αναπτυξιακά προγράμματα της Βενεζουέλας και της Κούβας επί έξι ώρες".

Οι Κάστρο και Τσάβες συζήτησαν επίσης για την πρόοδο της συμμαχίας αριστερών ηγετών που προωθούν στη Λατινική Αμερική, την ALBA, την οποία αντιδιαστέλλουν με την προώθηση από τις ΗΠΑ συμφωνιών "ελεύθερου εμπορίου" στην περιφέρεια.

Ο Τσάβες -ο οποίος έχει βοηθήσει την οικονομία της Κούβας να ανακάμψει παρέχοντάς της φθηνό πετρέλαιο, περίπου 92.000 βαρέλια ημερησίως- επρόκειτο να συναντήσει επίσης τον Ραούλ Κάστρο, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και εκτελούντα χρέη προέδρου λόγω της ανάρρωσης του αδελφού του Φιντέλ.

Ο Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος θα κλείσει τα 81 στα τέλη του καλοκαιριού, δεν έχει εμφανισθεί δημοσίως μετά την εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε στην κοιλιακή χώρα τον περασμένο Ιούλιο.

Πάντως δέχθηκε αξιωματούχους από το Βιετνάμ και τη Βολιβία ενώ παραχώρησε μια 52λεπτη τηλεοπτική συνέντευξη τις τελευταίες δέκα ημέρες. Ακόμη, ο Κάστρο έχει γράψει μια σειρά άρθρων.

Ο Τσάβες, ο οποίος έχει επισκεφθεί έξι φορές τον Κάστρο στην διάρκεια της ασθένειας και της ανάρρωσής του, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Κουβανός ηγέτης πρέπει να βγάλει τη φόρμα που φορά στο νοσοκομείο και να βάλει την στρατιωτική του στολή, που αποτελεί την χαρακτηριστική του ενδυμασία.

"Νομίζω ότι είναι καιρός να βάλεις τη στολή. Θέλουμε να σε ξαναδούμε με τη στολή σου, και αυτό είναι διαταγή", είχε δηλώσει ο Τσάβες χαριτολογώντας στο Καράκας.
Πηγή: skai.gr