Στη δίνη νέου σκανδάλου οι Εργατικοί

Έντονες πιέσεις προς τον πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν να απολογηθεί για το ρόλο συνεργατών του στο σχεδιασμό απόπειρας σπίλωσης των κορυφαίων στελεχών των Συντηρητικών, ασκεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η υπόθεση που αποκαλύφθηκε το Σαββατοκύριακο και φέρνει την κυβέρνηση των Εργατικών στη δίνη ενός ακόμα σκανδάλου έχει ως κεντρικό πρόσωπο τον πρώην επικεφαλής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού και στενό συνεργάτη του σε θέματα στρατηγικής μέχρι την παραίτησή του το Σάββατο, Ντέιμιαν ΜακΜπράιντ.

Ο αξιωματούχος της Ντάουνινγκ Στριτ παραιτήθηκε όταν αποκαλύφθηκε το περιεχόμενο μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε σε έναν επίσης πρώην σύμβουλο της κυβέρνησης, τον Ντέρεκ Ντρέιπερ, ο οποίος διατηρεί ιστολόγιο που προάγει τις κυβερνητικές θέσεις.

Τα μηνύματα που αποκαλύφθηκαν όταν έφτασαν με άγνωστο τρόπο στα χέρια ενός άλλου πολιτικού μπλόγκερ του γνωστού στη Βρετανία Γκουίντο Φοκς, κατά κόσμο Πολ Στέινς, περιελάμβαναν προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να οργανωθεί μια καινούρια ιστοσελίδα με κύριο σκοπό τη δημοσίευση συκοφαντιών σε βάρος του αρχηγού των Τόρις, Ντέιβιντ Κάμερον, του σκιώδους υπουργού Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν και βουλευτών του κόμματος.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει σάλο στο πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας. Εκτός από την παραίτηση του Ντέιμιαν Μακ Μπράιντ από το πόστο του στην Ντάουνινγκ Στριτ, είχε ως συνέπεια να επαναφέρει στο μυαλό πολλών τις καταγγελίες για χειραγώγηση της κοινής γνώμης την εποχή του Τόνι Μπλερ. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται προσωπικό πλήγμα για τον Γκόρντον Μπράουν, που είχε υποσχεθεί μια διακυβέρνηση χωρίς τις αμφιλεγόμενες παρασκηνιακές επικοινωνιακές πρακτικές του πρόσφατου παρελθόντος.

Παρά το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή η Ντάουνινγκ Στριτ απέρριψε οποιαδήποτε σχέση του πρωθυπουργού με τα email και κυβερνητικά στελέχη έκαναν λόγο για «παιδαριώδη και απαράδεκτα» μηνύματα, η ζημιά είναι μεγάλη. Το περιεχόμενο των μηνυμάτων και οι προτάσεις του Ντέιμιαν ΜακΜπράιντ προκαλεί όντως έκπληξη. Μεταξύ των προτάσεών του, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ήταν να διαρρεύσουν φήμες περί προσβολής του Ντέιβιντ Κάμερον από κάποιο αδιευκρίνιστο πιθανότατα αφροδίσιο νόσημα.

Όσο για τον σκιώδη υπουργό Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, ο συντάκτης πρότεινε μεταξύ άλλων να δημοσιευθεί ότι συμμετείχε σε φοιτητικά πάρτι με ρατσιστικό θέμα, ντυμένος μάλιστα σαν γυναίκα, καθώς και ότι η σύζυγός του πάσχει από κάποια ψυχική ασθένεια. Στο στόχαστρο βρέθηκε και η βουλευτής Ναντίν Ντόρις, κατά της οποίας θα δημοσιεύονταν αβάσιμες πληροφορίες ότι έκανε σεξ με παντρεμένο συνάδελφό της βουλευτή, αφήνοντας μάλιστα πίσω της στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που χρησιμοποίησε ίχνη υπό τη μορφή ερωτικών βοηθημάτων.
Πηγή: Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός