Σουηδία: Η Γκρέτα Τούνμπεργκ αποφοιτά από το λύκειο και τερματίζει τη σχολική της απεργία

"Σήμερα αποφοιτώ από το λύκειο, που σημαίνει ότι δεν θα μπορώ πλέον να κάνω σχολική απεργία για το κλίμα. Αυτή είναι λοιπόν η τελευταία μου σχολική απεργία", έγραψε στο Twitter η 20χρονη Σουηδή.

Η σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ ανακοίνωσε σήμερα ότι τερματίζει την εμβληματική σχολική της απεργία, η οποία ξεκίνησε το 2018, καθώς αποφοιτά σήμερα από το σχολείο της στη Σουηδία, ενώ κατηγόρησε τη Ρωσία για την κατάρρευση του φράγματος της Καχόβκα στην Ουκρανία χαρακτηρίζοντάς το μια ενέργεια "οικοκτονίας".

"Σήμερα αποφοιτώ από το λύκειο, που σημαίνει ότι δεν θα μπορώ πλέον να κάνω σχολική απεργία για το κλίμα. Αυτή είναι λοιπόν η τελευταία μου σχολική απεργία", έγραψε στο Twitter η 20χρονη Σουηδή.

Η εμπνευστής του κινήματος Fridays for Future, ωστόσο, σκοπεύει να συμμετάσχει και σε άλλες μορφές διαδηλώσεων τις Παρασκευές, όπως διευκρινίζει η ίδια.

«Θα συνεχίσω να διαδηλώνω τις Παρασκευές, ακόμα κι αν τεχνικά δεν θα είναι πλέον 'απεργία στα σχολεία'», είπε.

«Όταν ξεκίνησα να απεργώ το 2018, δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα οδηγούσε σε κάτι», σχολίασε σήμερα η Τούνμπεργκ.

«Το 2019, εκατομμύρια νέοι άνθρωποι» δεν πήγαν σχολείο «για το κλίμα» και «πλημμύρισαν τους δρόμους σε περισσότερες από 180 χώρες», όπως περιγράφει.

Πέρα από τις απεργίες της για το κλίμα, η νεαρή ακτιβίστρια επιτίθεται τακτικά σε πολιτικούς και κυβερνήσεις για την καταγγελλόμενη αδράνειά τους σε ζητήματα για το κλίμα.

Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την καταστροφή του φράγματος για την οποία το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται, η Τούνμπεργκ δήλωσε: "Αυτή η οικοκτονία ως μια συνέχιση της απρόκλητης ολοκληρωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μια ακόμη ωμότητα που αφήνει άφωνο τον κόσμο. Τα μάτια μας βρίσκονται για μια ακόμη φορά πάνω στη Ρωσία που πρέπει να λογοδοτήσει γι' αυτά τα εγκλήματα", έγραψε χθες στο Twitter.

Στην Τούνμπεργκ απάντησε μέσω Twitter ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι λέγοντας: "Σας ευχαριστώ για τη θέση σας και γιατί υποστηρίζετε την αλήθεια@ΓκρέταΤούνμπεργκ! (Η Ρωσία) πρέπει να λογοδοτήσει για το κακό που έκανε στον κόσμο, στη ζωή και στη φύση!".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ