Σουδάν: Οι παίκτες της νέας παρτίδας θανάτου

Η Ουάσιγκτον επιθυμεί την σταθερότητα στο Σουδάν και προσπαθεί να βάλει φρένο στις προσπάθειες της Κίνας για επιρροή και να περιορίσει τη «δράση» της Ρωσίας στη χώρα

Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν εναντίον Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο εναντίον των αμάχων. Το Σουδάν ζει μία νέα σκοτεινή περίοδο και οι φόβοι για διολίσθηση σε νέο εμφύλιο κυριαρχούν.

«It takes two to tango» και στην περίπτωση του Σουδάν, σήμερα, o στρατηγός Μπουρχάν και ο στρατηγός Ντάγκλο φέρουν την ευθύνη.

Οι άμαχοι όμως τι φταίνε;

Η έκρηξη των αιματηρών συγκρούσεων σκόρπισε τον φόβο, τον πανικό και την αβεβαιότητα στους πολίτες μίας από τις μεγαλύτερες και σημαντικών στρατηγικά χωρών της Αφρικής. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα φέρει ο χρόνος και πόσο πιο άσχημα θα εξελιχθεί η ήδη ζοφερή κατάσταση στη χώρα.  

Οι δύο αυτοί άνδρες είναι πρώην σύμμαχοι και σήμερα πολεμούν για την επιβίωσή τους και δεσμεύονται ο ένας να συντρίψει τον άλλον, όντας διψασμένοι για τον απόλυτο έλεγχο της εξουσίας.

Από την πλευρά του, ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν βλέπει τον Ντάγκλο ως «καταζητούμενο» και ο αρχηγός της παραστρατιωτικής RSF ξεκαθαρίζει ότι ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Σουδάν «θα πεθάνει» εάν δεν οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης.  Και οι δύο έχουν συμμάχους στη φαρέτρα τους.

Ο ντε φάκτο ηγέτης του Σουδάν, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν απολαμβάνει τη στήριξη της, συνορεύουσας  με το Σουδάν, Αιγύπτου εδώ και καιρό ενώ, ο επικεφαλής της RSF υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και έχει ισχυρούς δεσμούς με τη ρωσική μισθοφορική ομάδα Βάγκνερ που θέλει να επεκτείνει κι άλλο την επιρροή της. Συμφέροντα στο Σουδάν όμως έχει και η Σαουδική Αραβία.

Εάν οι συγκρούσεις συνεχίσουν τότε ο κίνδυνος να μπουν στο παιχνίδι κι άλλοι παίκτες σε αυτή την εν εξελίξει αυτή παρτίδα τρόμου, αυξάνει. Πρόκειται για ένα σενάριο που θα φέρει περισσότερα προβλήματα παρά, λύσεις καθώς οι φόβοι για διάχυση της κρίσης στο Τσαντ, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και σε άλλες περιοχές σε αυτό το σημείο του χάρτη παραμένουν.  

Η Ουάσιγκτον επιθυμεί την σταθερότητα στο Σουδάν και προσπαθεί να βάλει φρένο στις προσπάθειες της Κίνας για επιρροή και να περιορίσει τη «δράση» της Ρωσίας στη χώρα.

Καλωσόρισε την ανατροπή του δικτάτορα Ομέρ Αλ Μπασίρ το 2019 αλλά επικρίθηκε για την ήπια στάση της απέναντι στους Μπουρχάν και Ντάγκλο όταν αυτοί ανέλαβαν την εξουσία.

Η Ρωσία φαίνεται πως στηρίζει τον Ντάγκλο και την RSF καθώς οι δύο αυτές πλευρές συνδέονται μεταξύ τους εξαιτίας (και) του χρυσού, η εκμετάλλευση της εξόρυξης του οποίου έχει στηρίξει την πολεμική μηχανή της Μόσχας στην Ουκρανία. Πέρα από τους πόρους από χρυσάφι του Σουδάν, οι δεσμοί της Ρωσίας με το Σουδάν μετρούν δεκαετίες και την έχουν επιβραβεύσει με την προώθηση συμφωνίας για απόκτηση ναυτικής βάσης σε αυτή προσφέροντάς την διέξοδο στον Ινδικό Ωκεανό.

Από την πλευρά του, το Πεκίνο αναζητεί νέους φίλους στην ανατολική Αφρική και προσπαθεί να επιτύχει αυτόν τον σκοπό μέσω επενδύσεων και δανείων. Η στάση του είναι ουδέτερη και αυτό ίσως λύσει τα χέρια της Κίνας την επόμενη ημέρα καθώς όπως σημειώνεται θα έχει την ευκαιρία να οικοδομήσει από το μηδέν μία σχέση με τον «νικητή» αυτής της σύγκρουσης.

Το νέο κεφάλαιο στις σελίδες ιστορίας του Σουδάν γράφεται αυτές τις ημέρες. Ο αριθμός των νεκρών ανεβαίνει και το αίμα που χύνεται γεννά, πέρα από ανείπωτο πόνο, οργή και απόγνωση σε μία χώρα στην οποία υποτίθεται ότι οι βάσεις για να μεταβεί σε δημοκρατική διακυβέρνηση είχαν οριστεί. Ο λαός του περιμένει και όπως αναφέρουν αναλυτές δύσκολα θα εγκαταλείψει αυτό το «όνειρο» για μία καλύτερη, δημοκρατικότερη ζωή.

Πηγή: skai.gr