Κλείσιμο

Πρωτοβουλία Γενεύης για επίλυση Παλαιστινιακού

Στο αεροδρόμιο είχαν συγκεντρωθεί οπαδοί της άκρας δεξιάς με επικεφαλής τον βουλευτή της Εθνικής Ένωσης, Ούρι Στερν, που διαδήλωσαν ενάντια στην αντιπροσωπεία με συνθήματα όπως «Αντίο και να μην επιστρέψετε» και «Θέλετε να πουλήσετε το Ισραήλ», όπως μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο.
Στη συνάντηση της Γενεύης θα μετάσχουν και 200 Παλαιστίνιοι με στόχο την προώθηση ενός εναλλακτικού σχεδίου για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους ένα σχέδιο που απορρίπτει κατηγορηματικά ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν και υποστηρίζει ο παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ.
Ο παλαιστίνιος ηγέτης έδωσε χθες την έγκρισή του σε μέλη του πολιτικού του κινήματος Φατάχ, τα οποία συμμετείχαν στην ειρηνευτική πρωτοβουλία της Γενεύης, να αναχωρήσουν για την Ελβετία προκειμένου να παραστούν στη σημερινή τελετή υπογραφής του σχεδίου.
Ο υπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Καντούρα Φάρες ανακοίνωσε ότι ο Αραφάτ έδωσε τη συγκατάθεσή του στα μέλη της Φατάχ να αναχωρήσουν. Ο Φάρες θα μεταβεί στη Γενεύη με τον επίσης υπουργό Χισάμ Αμπντέλ Ραζέκ και τους βουλευτές Μοχάμεντ Χοράνι και Χατέμ Αμπντελ Χάντερ. Στη Γενεύη μεταβαίνει και ο Ουσάμα αλ Μπαζ, σύμβουλος του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, για να υποστηρίξει την Πρωτοβουλία.
Το σχέδιο της πρωτοβουλίας της Γενεύης αποτελείται από 50 σελίδες και προβλέπει την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από το σύνολο της Δυτικής Οχθης και την κατανομή της κυριαρχίας επί της Ιερουσαλήμ. Ταυτόχρονα οι παλαιστίνιοι παραιτούνται από το δικαίωμα επιστροφής στο Ισραήλ 3,8 εκατομμυρίων προσφύγων.
Πηγή: skai.gr