Βρετανία: «Μικρή πρόοδος» της ρωσικής προέλασης στην Ουκρανία, αυξάνουν βομβαρδισμούς σε αμάχους

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η ρωσική προώθηση προς το Κίεβο σημείωσε μόνο «μικρή πρόοδο» το προηγούμενο 24ωρο, αναφέρει νεότερη ενημέρωση από το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας το πρωί της Τρίτης.

Αυτή η μικρή πρόοδος αποδίδεται «μάλλον στις συνεχιζόμενες επιμελητειακές δυσκολίες».

Σημειώνεται επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αυξήσει τη χρήση πυροβολικού βορείως του Κιέβου και σε περιοχές στο Χάρκοβο και στο Τσερνίχιβ.

«Η χρήση βαρέος πυροβολικού σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο θυμάτων μεταξύ των αμάχων», προειδοποιεί το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

Το ενημερωτικό σημείωμα καταλήγει με την επισήμανση πως η Ρωσία «έχει αποτύχει να κερδίσει τον έλεγχο του εναέριου χώρου πάνω από την Ουκρανία», κάτι που έχει οδηγήσει σε αλλαγή τακτικής και επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι ρωσικές απώλειες.

Εν τω μεταξύ, ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επισκέπτεται σήμερα την Πολωνία και την Εσθονία για επαφές με τους ομολόγους του για την περαιτέρω ενίσχυση των Ουκρανών και τη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης που συνοδεύει τον πόλεμο. Στην Εσθονία θα επισκεφθεί Βρετανούς στρατιώτες του ΝΑΤΟ μαζί με τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Πριν από την αναχώρηση ο κ. Τζόνσον κάλεσε τους συμμάχους «να μιλήσουν με μία φωνή» ώστε να διασφαλιστεί πως «ο Πούτιν θα αποτύχει». Δεσμεύθηκε δε πως όλοι μαζί θα ασκήσουν τη μέγιστη πίεση επί του καθεστώτος Πούτιν ώστε «να αισθανθεί τις συνέπειες των πράξεων του στην Ουκρανία»

Την ίδια ώρα η Υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας θα ταξιδέψει στη Γενεύη για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Στην ομιλία της θα πει πως ο Πούτιν «έχει αίμα στα χέρια του» και πως «δολοφονεί Ουκρανούς αδιακρίτως», παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο «σε βιομηχανική κλίμακα». Ως εκ τούτου, θα ζητήσει την πλήρη διεθνή απομόνωση της Ρωσίας.

Εν τω μεταξύ, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Δικαιοσύνης Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε πως ακόμα και αν πέσει το Κίεβο ή άλλες μεγάλες πόλεις, ο πόλεμος δε θα έχει τελειώσει. «Νομίζω θα δούμε τους Ουκρανούς να εφαρμόζουν κάποιου είδους ανταρτοπόλεμο που θα πάρει πολύ πολύ περισσότερο», είπε.

Ήδη, εκτίμησε, η εισβολή αποδεικνύεται μία ριψοκίνδυνη ατυχής επιλογή για τον Πούτιν που έχει κάμψει το φρόνημα των Ρώσων στρατιωτών και έχει χαλυβδώσει τη βούληση των Ουκρανών. Προειδοποίησε όμως για «ακόμα πιο βάρβαρες τακτικές» από τους Ρώσους.

Απέρριψε εξάλλου το ενδεχόμενο να προσπαθήσει η Βρετανία να δημιουργήσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, διότι αυτό θα σήμαινε κατάρριψη ρωσικών αεροσκαφών και γενίκευση του πολέμου.

Ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις έπληξαν το κέντρο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, του Χαρκόβου, δήλωσε ο επικεφαλής της περιοχής

Περισσότεροι από 70 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν ρωσικό πυροβολικό έπληξε μια στρατιωτική βάση στην πόλη Οχτίρκα, στη βορειοανατολική περιφέρεια Σούμι, σύμφωνα με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα του επικεφαλής της περιοχής Ντμιτρό Ζιβίτσκι. Αργότερα ανέφερε ότι ανέφερε ότι πολλοί Ρώσοι στρατιώτες και ορισμένοι κάτοικοι της περιοχής σκοτώθηκαν επίσης στις μάχες της Κυριακής. 

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, πάνω από 100 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την Πέμπτη. Οι αρχές στο Κίεβο μιλούν για πάνω από 150 άμαχους νεκρούς.

Μια ακόμα εικόνα των καταστροφών του πολέμουν δίνουν νέες δορυφορικές φωτογραφίες της εταιρείας Black Sky στην κεντρική Ουκρανία. Στην αεροπορική βάση Βασίλκιβ διακρίνεται κρατήρας σε ένα χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων στη μέση της αεροπορικής βάσης, ενώ ένα βιομηχανικό συγκρότημα καπνίζει ακόμα από τα πλήγματα νοτιοδυτικά του κύριου διαδρόμου. 

Δορυφορικές εικόνες που συλλέχθηκαν στο μεταξύ πάνω από το Ιβάνκιβ - μεταξύ Τσερνόμπιλ και Κιέβου - απεικονίζουν μια ρωσική στρατιωτική αυτοκινητοπομπή να περνά μέσα από την καταστραμένη ύπαιθρο.

Ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται στη ρωσική Άπω Ανατολή μετακινούνται πιο κοντά στην Ευρώπη και θα διεξαγάγουν γυμνάσια στην επαρχία Αστραχάν, η οποία βρίσκεται στα όρια μεταξύ του ευρωπαϊκού και του ασιατικού τμήματος της Ρωσίας, όπως μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τη διοίκηση των δυνάμεων του ανατολικού τομέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης, οι μονάδες που μετακινούνται θα εκτελέσουν ασκήσεις ιδίως για την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων.

Eικόνες από δορυφόρους που τραβήχτηκαν χθες Δευτέρα καταδεικνύουν ότι πελώρια ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή βόρεια του Κιέβου, βασικού στόχου των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας μετά την εισβολή της περασμένης εβδομάδας στην Ουκρανία, εκτείνεται σε μήκος 64 χιλιομέτρων, είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αναφέρθηκε νωρίτερα –όταν γινόταν λόγος για 27 χλμ.–, σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.

Η οχηματοπομπή περιλαμβάνει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης και έχει κατεύθυνση προς νότο, προς το Κίεβο, σύμφωνα με την εταιρεία.

«Εκτείνεται από τα περίχωρα του αεροδρομίου Αντόνοφ (περίπου 25 χλμ. από το κέντρο του Κιέβου) στον νότο, ως τα περίχωρα του Πριμπίρσκ» στον βορρά, ανέφερε η Maxar.

Πηγή: skai.gr