Ο Ζελένσκι πιθανόν θα πάρει αποφάσεις στο δεύτερο γύρο συνομιλιών με τη Ρωσία

Οι συνομιλίες με τη Ρωσία δεν έχουν ακόμη φέρει τα αποτελέσματα που επιθυμεί η Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μέσα από βίντεο το βράδυ της Δευτέρας.

«Δεν υπάρχει ακόμη επιθυμητό αποτέλεσμα από εμάς. Η Ρωσία δήλωσε τη θέση της και επιχειρήσαμε να σταματήσουμε τον πόλεμο. Λάβαμε ορισμένα σήματα. Όταν η αντιπροσωπεία επιστρέψει στο Κίεβο, θα αναλύσουμε όσα ακούσαμε και θα αποφασίσουμε πώς να προχωρήσουμε στον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων», είπε ο Ζελένσκι.

Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων στα σύνορα της Λευκορωσίας ολοκληρώθηκε, ωστόσο αναμένεται να υπάρξουν και νέες συνομιλίες μέχρι να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές. 

Στόχος της Ρωσίας η κατάληψη του Κιέβου

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι θεωρεί το Κίεβο τον κύριο στόχο του ρωσικού στρατού.

«Για τον εχθρό, το Κίεβο είναι βασικός στόχος. Ως εκ τούτου, η πρωτεύουσα βρίσκεται συνεχώς υπό απειλή», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο τη Δευτέρα έπεσαν τρεις ρουκέτες και βόμβες.

«Στοχεύουν το CHPP-6. Θέλουν να απενεργοποιήσουν το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας και να αφήσουν την πόλη μας χωρίς ρεύμα», είπε ο αρχηγός του κράτους.

«Δεν τους αφήσαμε να σπάσουν την άμυνα της πρωτεύουσας. Μας στέλνουν σαμποτέρ. Συνεχώς. Εκατοντάδες. Θα τους εξουδετερώσουμε όλους», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Στο μεταξύ, οι επιθέσεις συνεχίζονται σε κατοικημένες περιοχές της Ουκρανίας. 

Ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Άντον Χερασένκο ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook: «Το Χάρκοβο μόλις δέχθηκε μαζικά πυρά από γκραντ (ρουκέτες). Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα διεθνή ΜΜΕ, έχουν βομβαρδιστεί κατοικημένες περιοχές στο Χάρκοβο. Μάλιστα υπάρχουν αναφορές πως ρωσική οβίδα χτύπησε ένα πολυώροφο κτίριο στην οδό Klochkivska.

Οι κάτοικοι στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας κάνουν λόγο για πτήσεις ρωσικών μαχητικών Σουκόι.

Τα ουκρανικά μέσα κάνουν λόγο για νεκρούς.

Την είδηση επιβεβαιώνει και ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από πυραυλικά πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων στην ουκρανική πόλη Χαρκίβ (Χάρκοβο) σήμερα το πρωί, δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Άντον Χεράσενκο.

«Το Χάρκοβο υπέστη μόλις μαζικό βομβαρδισμό από Grad (πύραυλοι). Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν», σημείωσε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Facebook.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, πάνω από 100 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την Πέμπτη. Οι αρχές στο Κίεβο μιλούν για πάνω από 150 άμαχους νεκρούς.

Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν σε άλλες επιθέσεις με ρουκέτες στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο.

«Το Χάρκοβο μόλις δέχτηκε μαζικά πυρά από ρουκέτες», δήλωσε ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, Άντον Χεραστσένκο. «Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες».

Ο ρωσικός στρατός έφθασε προ των πυλών της ουκρανικής πόλης της Χερσώνας, στο νότιο τμήμα της χώρας, βόρεια της Κριμαίας, δήλωσε ο δήμαρχός της τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε θερμοβαρική βόμβα τη Δευτέρα στην επίθεσή της κατά της Ουκρανίας, κατήγγειλε στο μεταξύ η ουκρανή πρέσβειρα στις ΗΠΑ Οξάνα Μαρκάροβα.

«Χρησιμοποίησαν τη θερμοβαρική βόμβα σήμερα (σ.σ. χθες Δευτέρα), η οποία απαγορεύεται βάσει της Συνθήκης της Γενεύης», δήλωσε η Μαρκάροβα, η οποία ενημέρωσε τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου. «Η καταστροφή που επιχειρεί η Ρωσία να προκαλέσει στην Ουκρανία είναι μεγάλη», συμπλήρωσε.

Πηγή: skai.gr