Πόλεμος σε δύο μέτωπα για τους αγρότες στην Ουκρανία - Ανάμεσα στους ρωσικούς πυραύλους και τις χαμηλές τιμές

Οι αγρότες της Ουκρανίας πρέπει να ζυγίσουν τις ανησυχίες τους για την κατάρρευση των τιμών και τις δυσκολίες εξαγωγής με την προοπτική να πλήξουν τις φάρμες τους περισσότεροι ρωσικοί πύραυλοι

Λιγότερο από 30 χιλιόμετρα από τη νοτιοανατολική γραμμή του μετώπου της Ουκρανίας, αγρότες της υπαίθρου των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν επιβιώσει από ρωσικούς πυραύλους φοβούνται τώρα ένα άλλο πλήγμα που απειλεί την επιβίωσή τους: τις χαμηλές τιμές για τη συγκομιδή τους, μεταδίδει το Reuters.

Ο Mykola, ένας 63χρονος αγρότης στην περιοχή Dnipropetrovsk, είπε στο Reuters την Τρίτη ότι έπρεπε να κρατήσει τις καλλιέργειές του σε έναν χώρο αποθήκευσης που είχε υποστεί ζημιά από πυραύλους, επειδή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ξοδέψει χρήματα για να το επισκευάσει ξανά σε περίπτωση που καταστρεφόταν από άλλο πύραυλο. Κι όμως, δεν βιάζεται να πουλήσει. «Η τιμή για τις καλλιέργειες δεν είναι αποδεκτή για τους αγρότες. Θα τα αποθηκεύσουμε και θα δούμε τι θα γίνει.»

Η τιμή που λαμβάνουν οι Ουκρανοί αγρότες από τους εμπόρους για τα προϊόντα τους έπεσε σε οδυνηρά χαμηλό επίπεδο τον Ιούλιο, όταν η Μόσχα εγκατέλειψε τη συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ που επέτρεπε στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία να μεταφέρονται με ασφάλεια. Με αυτή τη διαδρομή τώρα κλειστή, οι αγρότες σε όλη την Ουκρανία, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιταριού και ηλίανθων στον κόσμο, αντιμετωπίζουν μια χαμένη μάχη για να εξάγουν τα προϊόντα τους από την ξηρά και τον ποταμό, διαδρομές που μπορούν να εξυπηρετήσουν μόνο ελάχιστο από τον κανονικό όγκο εξαγωγών.

Οι αγρότες της Velykomykhailivka πρέπει να ζυγίσουν τις ανησυχίες τους για την κατάρρευση των τιμών και τις δυσκολίες εξαγωγής με την προοπτική να πλήξουν τις φάρμες τους περισσότεροι ρωσικοί πύραυλοι.

«Χρειάστηκαν περισσότερα από 20 χρόνια για να κατασκευαστεί. Καταστράφηκε σε μια μέρα», είπε ο 60χρονος Valeriy Krut με πένθος για την επιχείρησή του, όπου μια επίθεση με πυραύλους πέρυσι κατέστρεψε 200 τόνους σιτηρών και 14 οχήματα.

«Αυτό είναι το ερώτημα: να τα πετάξουμε όλα ή να προσπαθήσουμε να κρατηθούμε; Δεν θα έχουμε κανένα κέρδος φέτος με τέτοιες (κατεστραμμένες) αποθήκες και τιμές καλλιεργειών».
 

Πηγή: skai.gr