Πέρασμα της Ράφα: Από τη μία τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας και από την άλλη χιλιάδες εγκλωβισμένοι Παλαιστίνιοι (φωτογραφίες)

Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις, από την αρχή του πολέμου δεν έχει εισέλθει στην «στραγγαλισμένη» Γάζα καμία βοήθεια - Κρίσιμη σύνοδος το Σάββατο στην Αίγυπτο

Ως μόνη οδός σωτηρίας για τους κατατρεγμένους Παλαιστίνιους φαίνεται αυτή τη στιγμή το πέρασμα της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο, το οποίο προς το παρόν παραμένει κλειστό. 

Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν φτάσει τις τελευταίες ημέρες και εξακολουθούν να φτάνουν στην Ράφα, σχηματίζοντας στα σύνορα ένα ατελείωτο κομβόι. Από την άλλη πλευρά, χιλιάδες κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας με διπλή υπηκοότητα - ηλικιωμένοι και γυναίκες με παιδιά – συνωστίζονται με την ελπίδα να ανοίξει το πέρασμα και να διαφύγουν στην Αίγυπτο. 

γαζα ραφα

γαζα ραφα

Οι εκκλήσεις για βοήθεια αυξάνονται σε όλο τον κόσμο και η ΕΕ ανακοίνωσε ήδη μια αερογέφυρα προς την Αίγυπτο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους 2,4 εκατ. Παλαιστίνιους που βρίσκονται στη Γάζα, οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, έπειτα από τέσσερις βομβαρδισμούς εναντίον του περάσματος της Ράφα σε διάστημα 10 ημερών πολέμου και την «πλήρη πολιορκία» που επιβάλλει το Ισραήλ, δεν έχει εισέλθει στη Γάζα καμία βοήθεια

Ενδεικτικά, τουλάχιστον 49 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύκτας σε αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ εναντίον της Χαν Γιούνις και της Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας, από τις οποίες επλήγησαν σπίτια, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Εσωτερικών.

γαζα ραφα

Οι ΗΠΑ πιέζουν την Αίγυπτο να επιτρέψει στους Αμερικανούς να φύγουν από τη Γάζα, όμως το Κάιρο απαντά ότι κανείς δεν θα βγει από τον θύλακα αν πρώτα δεν περάσει βοήθεια.Χθες, Δευτέρα, το βράδυ ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν συζήτησαν τηλεφωνικά για την αποστολή βοήθειας στη Γάζα, με την αιγυπτιακή προεδρία να τη χαρακτηρίζει «προτεραιότητα».

«Θα λέγαμε ότι πλησιάζουμε σε συμφωνία για την είσοδο βοήθειας και την έξοδο των αλλοδαπών», δήλωσε ο αξιωματούχος της Ερυθράς Ημισελήνου που κατευθύνεται και ο ίδιος στη Ράφα.

γαζα ραφα

Κρίσιμη σύνοδος το Σάββατο στην Αίγυπτο

Η σύνοδος για το παλαιστινιακό ζήτημα που πρότεινε η Αίγυπτος εν μέσω του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα διεξαχθεί το Σάββατο, όπως μετέδωσαν ειδησεογραφικά πρακτορεία των χωρών του Κόλπου, ανακοινώνοντας ότι οι ηγέτες των χωρών αυτών έλαβαν πρόσκληση.

Τα πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ και του Κουβέιτ έκαναν αυτές τις ανακοινώσεις, μετά την πρόταση των αιγυπτιακών αρχών την Κυριακή, για τη διεξαγωγή μιας "περιφερειακής και διεθνούς συνόδου κορυφής για το μέλλον του παλαιστινιακού ζητήματος" κατά τη διάρκεια της περιοδείας στην περιοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Πηγή: skai.gr