Παραιτήθηκε η Τερέζα Μέι

Την παραίτησή της από την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου υπέβαλε επισήμως στη βασίλισσα Ελισάβετ η Τερέζα Μέι, λίγο περισσότερο από τρία χρόνια αφότου ανέλαβε τον θώκο.

Στην τελευταία της ομιλία έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Ντάουνινγκ Στριτ η κ. Μέι συνεχάρη το διάδοχό της Μπόρις Τζόνσον και του ευχήθηκε καλή τύχη και πολλές επιτυχίες, καθώς θα ισοδυναμούν με επιτυχίες της χώρας.

Σημείωσε ότι στην επί σχεδόν δεκαετία διακυβέρνηση των Συντηρητικών η οικονομία της χώρας έχει αποκατασταθεί και οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν μεταρρυθμιστεί, αν και παραδέχθηκε ότι απομένουν πολλά να γίνουν.

Τόνισε ότι άμεση προτεραιότητα είναι να ολοκληρωθεί η έξοδος από την ΕΕ «με τρόπο που να λειτουργεί για όλο το Ηνωμένο Βασίλειο», ώστε να καταστεί δυνατή μία «ανανέωση» για τη χώρα.

Πρόσθεσε ότι το να υπηρετήσει ως πρωθυπουργός ήταν η μεγαλύτερη τιμή και δήλωσε υπερήφανη που ως απλή βουλευτής πλέον θα εκπροσωπεί την περιφέρειά της και θα κάνει ό,τι μπορεί για να γίνει το Ηνωμένο Βασίλειο μια σπουδαία χώρα με ένα σπουδαίο μέλλον που πραγματικά θα λειτουργεί για όλους.

Ευχαρίστησε επίσης συναδέλφους, συνεργάτες, τις ένοπλες δυνάμεις, τη δημόσια διοίκηση, τις δημόσιες υπηρεσίες, το βρετανικό λαό που την εμπιστεύθηκε και το σύζυγό της Φίλιπ.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια χώρα φιλοδοξίας και ευκαιρίας και ελπίζω ότι κάθε νέο κορίτσι που έχει τώρα δει μία γυναίκα ως πρωθυπουργό να γνωρίζει σίγουρα ότι δεν υπάρχει όριο στο τι μπορεί να πετύχει», προσέθεσε η Τερέζα Μέι.

Ο τελευταίος χορός

Λίγες ώρες νωρίτερα, υπό το χειροκρότημα των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος και ορισμένων εκ των κομμάτων της αντιπολίτευσης η Τερέζα Μέι εμφανίστηκε για τελευταία φορά ως πρωθυπουργός στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Στην τελευταία συνεδρίαση με ερωτήσεις προς την ίδια ως πρωθυπουργό, η κ. Μέι συγκινημένη είπε ότι απάντησε ως ηγέτιδα της χώρας σε πάνω από 4.000 ερωτήσεις από το βήμα της Βουλής και πρόσθεσε ότι πλέον ανυπομονεί να είναι εκείνη που θα θέτει τις ερωτήσεις προς τους υπουργούς ως βουλευτής των πίσω εδράνων.

Υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα της κυβέρνησής της, επισημαίνοντας εκ νέου ότι αν οι βουλευτές είχαν στηρίξει την «καλή» συμφωνία που πέτυχε με τις Βρυξέλλες επί του Brexit το θέμα θα είχε διευθετηθεί ήδη. Εξέφρασε την ελπίδα η χώρα να δει και άλλες γυναίκες πρωθυπουργούς και ολοκλήρωσε σημειώνοντας ότι κίνητρό της θα είναι η εκπροσώπηση των ψηφοφόρων της περιφέρειάς της.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κάλεσε τον Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών να παραδεχθεί πως έχει έρθει και η δική του ώρα να παραιτηθεί από την ηγεσία του δικού του κόμματος.

Εν τω μεταξύ, αμέσως μετά τη λήξη της κοινοβουλευτικής συνεδρίασης, όπως αναμενόταν, την παραίτησή του από την κυβέρνηση κοινοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ που έχει διαφωνήσει με την προθυμία του κ. Τζόνσον να αναλογιστεί την πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο