Πάνω από 1.008 δασικές πυρκαγιές καίνε στον Καναδά - Πλήττεται η ποιότητα του αέρα στις ΗΠΑ

Πολλαπλές μελέτες δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί βασικό παράγοντα για την αύξηση του κινδύνου πυρκαγιών

Πάνω από 1.008 πυρκαγιές έκαιγαν σε ολόκληρο τον Καναδά μέχρι αργά την Τετάρτη, σύμφωνα με το Καναδικό Διαυπηρεσιακό Κέντρο Δασικών Πυρκαγιών (CIFFC).

Ο τοξικός καπνός από τις ιστορικές πυρκαγιές του Καναδά μεταφέρεται στις ΗΠΑ, προκαλώντας συναγερμό για την ποιότητα του αέρα σε μεγάλο μέρος των πολιτειών του Κολοράντο, του Γουαϊόμινγκ, της Μινεσότα και της Νεμπράσκα.

Καναδοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι δεν διαφαίνεται άμεση ύφεση στην χειρότερη περιόδο πυρκαγιών της χώρας, η οποία άφησε πίσω της περίπου 41 εκατομμύρια στρέμματα κατεστραμμένα και «έπνιξε» επανειλημμένα πόλεις της Βόρειας Αμερικής με ανθυγιεινό καπνό αυτό το καλοκαίρι, στέλνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε επίπεδα ρεκόρ και αποτελώντας σοβαρή απειλή για την υγεία των ανθρώπων.

Πολλαπλές μελέτες δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί βασικό παράγοντα για την αύξηση του κινδύνου πυρκαγιών, και μια μελέτη του World Weather Attribution τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει υπερδιπλασιάσει την πιθανότητα ακραίων καιρικών συνθηκών πυρκαγιάς στον ανατολικό Καναδά.

Καναδάς-φωτιές

Ο καπνός των πυρκαγιών στον Καναδά αναμενόταν να επηρεάσει μεγάλο μέρος των βόρειων και κεντρικών πεδιάδων και της κάτω κοιλάδας του Μισισιπή μέχρι την Πέμπτη, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

Σημειωτέον: Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανήλθαν σε υπερδιπλάσια ποσότητα από το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ συνολικών εκτιμώμενων εκπομπών του Καναδά από πυρκαγιές τον περασμένο μήνα.

Μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, οι πυρκαγιές είχαν εκπέμψει περίπου 400 μεγατόνους άνθρακα, σημείωσε ο Mark Parrington, ανώτερος επιστήμονας της υπηρεσία Copernicus για την παρακολούθηση της ατμόσφαιρας (CAMS), σε διαδικτυακή ανάρτηση την Τρίτη.

Πηγή: skai.gr