Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ουδέποτε θα υποκύψουν στην ΕΕ δηλώνει Τούρκος ναύαρχος

Ο αρχηγός του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού δήλωσε την Παρασκευή, ότι οι ένοπλες δυνάμεις ουδέποτε θα κάνουν παραχωρήσεις για χάρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετέχοντας κι αυτός στις διαμαρτυρίες κατά των εκκλήσεων της ΕΕ για τον πλήρη έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων από την πολιτική εξουσία. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες έδιωξαν μια κυβέρνηση από την εξουσία μόλις το 1997, θεωρούν τον εαυτό τους φρουρό της λαϊκής τάξης στη χώρα και αντιδρούν σε αιτήματα της ΕΕ να σταματήσουν να διατυπώνουν τις απόψεις τους γι` αυτά που θεωρούν θέματα ζωτικού εθνικού ενδιαφέροντος. «Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ουδέποτε θα κάνουν παραχωρήσεις οι οποίες τους ζητούνται για χάρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο ναύαρχος Γενέρ Καραχάνογλου μιλώντας στη Ναυτική Ακαδημία, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Ο Καραχάνογλου δήλωσε ότι ντόπιες και ξένες οργανώσεις που θέλουν να καταστρέψουν τις ένοπλες δυνάμεις εντείνουν τις προσπάθειές τους.
"Λυπάμαι αυτούς τους άθλιους που προετοιμάζουν το δικό τους τέλος. Οι οργανώσεις αυτές είτε θα φύγουν από την Τουρκία είτε θα πνιγούν στη θάλασσα της Ανατολίας», δήλωσε ο Καραχάνογλου.
Τις προηγούμενες ημέρες ο στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγκ, αρχηγός του τουρκικου στρατού, υπερασπίστηκε επίσης το δικαίωμα των ενόπλων δυνάμεων να επεμβαίνουν στην πολιτική για να υπερασπιστούν το λαϊκό χαρακτήρα του κράτους και τον εθνικισμό.
Ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος AKP, το οποίο έχει τις ρίζες του στο πολιτικό Ισλάμ, δήλωσε απαντώντας στα σχόλια του Μπασμπούγκ πως «η Τουρκία δεν είναι Ταϊλάνδη», αναφερόμενος στο στρατιωτικό πραξικόπημα που έγινε αυτό το μήνα στη Μπανγκόκ.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr