Κλείσιμο

Ο Τζόνσον απαντά στις απειλές της Ε.Ε: Πρώτα οι εμβολιασμοί ενηλίκων και μετά εξαγωγές

Την ώρα που 24 ηγέτες του κόσμου, ανάμεσά τους και ο Μπόρις Τζόνσον, τονίζουν σε κοινή τους επιστολή τη σημαντικότητα της συνεργασίας των λαών σε μελλοντικές πανδημίες, φαίνεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο σε αυτή την πανδημία θα ακολουθήσει το δικό του μονοπάτι, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιουλίου που έχει στόχο την χορήγηση έστω μίας δόσης του εμβολίου σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό και το οριστικό τέλος του λοκντάουν στις 21 Ιουνίου.

Ο υπουργός Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής Κούασι Κουαρτένγκ σε συνέντευξή του ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δε δύναται να παραχωρήσει εμβόλια προς άλλες χώρες μέχρι να εμβολιαστεί όλος ο ενήλικος πληθυσμός του Ηνωμένου Βασιλείου, αφού ενώ θέλει να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα προτεραιότητα της είναι η ασφάλεια των Βρετανών και βέβαια η επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος. Ο Κουαρτένγκ, ακόμα και όταν ερωτήθηκε αν θα παραχωρήσει εμβόλια έστω προς τη γειτονική Ιρλανδία, ανέφερε πως δεν υπάρχει πλεόνασμα εμβολίων αυτή τη στιγμή και ότι ακόμα υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων που πρέπει να εμβολιαστούν εντός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα ως επιχείρημα του Brexit

Παρόλα αυτά, είναι χαρακτηριστικό ότι η Βρετανία έχει παραγγείλει συνολικά 457 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από 8 φαρμακευτικές εταιρείες: Oxford – AstraZeneca (100 εκατ.), Valneva (100 εκατ.), GlaxoSmithKline (60 εκατ.), Novavax (60 εκατ.), CureVac (50 εκατ.), Pfizer – BioTech (40 εκατ.), Janssen – Johnson&Johnson (30 εκατ.) και Moderna (17 εκατ.). Ήδη έχει εμβολιαστεί το 47% του συνολικού πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου (58% του ενήλικου πληθυσμού), ενώ την ίδια ώρα το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι μόλις στο 13%.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου τις Novavax, που αναμένεται να εγκριθεί τις επόμενες εβδομάδες, θα παραχθούν σε εργοστάσιο της GlaxoSmithKline επί βρετανικού εδάφους με αποκλειστική διάθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μια κίνηση που γίνεται υπό την απειλή της απαγόρευσης εξαγωγών εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι κινήσεις αυτές αποδεικνύουν την ανάγκη της κυβέρνησης Τζόνσον να προστατέψει το εμβολιαστικό της πρόγραμμα, αφού μέχρι στιγμής αποτελεί τη μεγαλύτερή της επιτυχία και έχει αναδειχθεί σε βασικό επιχείρημα των υποστηρικτών του Brexit.

DW: Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

Πηγή: Deutsche Welle