Ο τρόμος έχει πρόσωπο: Vids ενός εκ των καμικάζι αυτοκτονίας στη Σρι Λάνκα

Tους ισλαμιστές Ζαχράν Κασίμ και Αμπού Μοχάμεντ κατονομάζουν τοπικά ΜΜΕ της Σρι Λάνκα ως δύο από τους καμικάζι αυτοκτονίας που αιματοκύλισαν την Κυριακή τη χώρα, ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών. Τα ΜΜΕ κάνουν λόγο για ταυτοποίηση των βομβιστών από τις τοπικές αρχές. 

Τουλάχιστον 290 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και ακόμη 500 τραυματίστηκαν σε σειρά βομβιστικών επιθέσεων σε εκκλησίες και ξενοδοχεία της Σρι Λάνκα, την Κυριακή, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί λόγω των σοβαρών τραυματισμών που έχουν σημειωθεί. 

Σε ένα από τα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Κασίμ, που φέρεται να ήταν ιεροκήρυκας, εξαπολύει απειλές κατά των "απίστων", ενώ στο φόντο διακρίνονται να καίγονται σημαίες χωρών όπως της ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Πορτογαλίας. 


Πάντως, έως στιγμής καμία τρομοκρατική οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις. 

Ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε, που επισκέφθηκε μία από τις κατεστραμμένς από τις επιθέσεις εκκλησίες, δήλωσε ότι θα ζητήσει στήριξη από το εξωτερικό για να διαπιστώσει εάν οι δράστες της επίθεσης συνδέονται με τη διεθνή τρομοκρατία. Παραδέχτηκε ακόμα ότι "υπήρχαν πληροφορίες" για κινδύνους επιθέσεων.

Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσαν στο μεταξύ οι ΗΠΑ για τη Σρι Λάνκα στον απόηχο της εκατόμβης, προειδοποιώντας ότι οι τρομοκράτες ενδέχεται να επιτεθούν σε τουριστικές περιοχές.

Οι αρχές έχουν προχωρήσει σε 24 συλλήψεις ανδρών στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για τις επιθέσεις σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην αστυνομία.

Αυτοσχέδια βόμβα κοντά στο σημαντικότερο αεροδρόμιο του Κολόμπο εντοπίστηκε κι εξουδετερώθηκε τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας), από πυροτεχνουργούς των ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με την αστυνομία της Σρι Λάνκα.

Οι αρχές στη Σρι Λάνκα ήραν τη Μεγάλη Δευτέρα την απαγόρευση κυκλοφορίας που είχαν επιβάλει μετά τις βομβιστικές επιθέσεις. 

Στο σκοτάδι έμεινε τα μεσάνυχτα ο πύργος του Άιφελ τιμώντας προς τιμήν των θυμάτων του μακελειού.
Πηγή: skai.gr