Κλείσιμο

Ο Μπους αποφάσισε την πώληση μαχητικών F-16 στο Πακιστάν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους συμφώνησε να πουλήσει αεριωθούμενα μαχητικά F-16 στο Πακιστάν, μια μεγάλη αλλαγή πολιτικής, αποζημιώνοντας έναν σύμμαχο-κλειδί στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, δήλωσαν αξιωματούχοι της διοίκησης.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της διοίκησης Μπους δήλωσε πως η πώληση, η οποία είχε μπλοκαριστεί για 15 χρόνια, «δεν θα αλλάξει τη συνολική ισορροπία δύναμης» ανάμεσα στο Πακιστάν και την Ινδία και πως τα αεριωθούμενα «είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια του Πακιστάν, καθώς ο πρόεδρος Μουσάραφ αναλαμβάνει πολλά ρίσκα εκτελώντας τον πόλεμο στον τρόμο».
Αξιωματούχος της διοίκησης Μπους δήλωσε πως η πώληση αφορά 24 αεροσκάφη, ωστόσο άλλος αξιωματούχος δήλωσε πως ο αριθμός μπορεί να αλλάξει.
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας εξέφρασε «μεγάλη απογοήτευση», δήλωσε εκπρόσωπος στο Νέο Δελχί.
Ο πακιστανός υπουργός Πληροφοριών σεΐχης Ρασίντ Αχμεντ χαρακτήρισε την απόφαση του Μπους «μια καλή χειρονομία.... Αυτό δείχνει πως οι σχέσεις μας γίνονται ισχυρότερες».
Η Ουάσινγκτον είχε μπλοκάρει την πώληση των F-16 στο Πακιστάν το 1990 στο πλαίσιο κυρώσεων για το πακιστανικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων.
Αν και ακόμη δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση «σε αυτό το σημείο» για παρόμοιες πωλήσεις F-16 προς την Ινδία, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της διοίκησης Μπους είπε: «Θα ανταποκριθούμε θετικά στην υποβολή προσφορών εκ μέρους της Ινδίας για την πώληση μαχητικού αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων».
Πηγή: skai.gr