Μαζικά εγκαταλείπουν το Ναγκόρνο-Καραμπάχ οι Αρμένιοι - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Εκατοντάδες οικογένειες φέυγουν από τον θύλακα με αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία επειδή φοβούνται διώξεις και εθνικές εκκαθαρίσεις από το Αζερμπαϊτζάν

Αρμένιοι κάτοικοι της πρωτεύουσας του αποσχισθέντα αζέρικου θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ φόρτωναν σήμερα τα υπάρχοντά τους σε λεωφορεία και φορτηγά καθώς αναχωρούσαν για την Αρμενία. 

ναγκορνο

Εκατοντάδες - ή και χιλιάδες - άνθρωποι, πολλοί με παιδιά και αποσκευές, έκαναν ουρά για να επιβιβαστούν σε λεωφορεία, ενώ σχεδόν 3.000 έχουν φτάσει ήδη στην Αρμενία, στο κέντρο υποδοχής που έχει στήσει η κυβέρνηση στο Κόρνιτζορ.

Η ηγεσία των 120.000 Αρμενίων, που θεωρούν πατρίδα τους το Καραμπάχ, είπε χθες, Κυριακή, στο Ρόιτερς πως δεν θέλουν να ζήσουν ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν και ότι θα αναχωρήσουν για την Αρμενία επειδή φοβούνται διώξεις και εθνικές εκκαθαρίσεις.

ναγκορνο

Η αρμενική ηγεσία του θυλάκου, που ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσε σήμερα πως όλοι όσοι επιθυμούν να φύγουν για την Αρμενία, μετά την αζέρικη στρατιωτική επιχείρηση της περασμένης εβδομάδας, θα έχουν την ευκαιρία να το πράξουν.

Οι πρόσφυγες συνοδεύονται με ασφάλεια μέχρι τα σύνορα της Αρμενίας από την ειρηνευτική δύναμη της Ρωσίας στην περιχοή. 

Nagorno-Karabakh

Η Δημοκρατία του Αρτσάχ, όπως ονομάζουν οι Αρμένιοι το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ανακοίνωσε πως σημειώνονται μποτιλιαρίσματα στους δρόμους που οδηγούν από το Καραμπάχ προς την Αρμενία.

Nagorno-Karabakh

Οι αρμενικές αρχές του Καραμπάχ ανακοίνωσαν πως δωρεάν καύσιμα θα δοθούν σε όλους όσοι επιθυμούν να αναχωρήσουν.

ναγκορνο

Στο μεταξύ, στο Γερεβάν, την πρωτεύουσα της Αρμενίας, η αστυνομία ανακοίνωσε πως συνέλαβε σήμερα τουλάχιστον 142 άτομα στη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο ανακοίνωση του αρμενικού υπουργείου Εσωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ