Κλείσιμο

Μπάιντεν για συνάντηση με Πούτιν: Θετικός ο τόνος- Έκανα ό, τι ήρθα να κάνω

Μετά από συνάντηση με τον Ρώσο ομόλο του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες "μοιράζονται την ευθύνη για τη διαχείριση της σχέσης μεταξύ δύο ισχυρών και περήφανων χωρών, μια σχέση που πρέπει να είναι σταθερή και προβλέψιμη".

"Είπα στον Πρόεδρο Πούτιν ότι η ατζέντα μου δεν είναι κατά της Ρωσίας. Είναι για τον αμερικανικό λαό", είπε ο Μπάιντεν στη συνέντευξη τύπου.

Πρόσθεσε ότι η ατζέντα του περιλαμβάνει την καταπολέμηση της πανδημίας την ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ, την αποκατάσταση σχέσεων σε όλο τον κόσμο με τους συμμάχους και την προστασία των Αμερικανών.

Παράλληλα εξήγησε γιατί πίστευε ότι ήταν σημαντικό να συναντηθεί με τον Πούτιν.

"Ήταν σημαντικό να συναντηθούμε αυτοπροσώπως, ώστε να μην υπάρχει λάθος ή ψευδείς δηλώσεις σχετικά με το τι ήθελα να επικοινωνήσω. Έκανα ό, τι ήρθα να κάνω", είπε ο Μπάιντεν.


"Νούμερο ένα, να προσδιοριστούν οι τομείς που θα μπορούσαν οι δύο χώρες μας για να προωθήσουν το αμοιβαίο συμφέρον τους. Δύο, ξεκαθάρισα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παντήσουν σε ενέργειες που βλάπτουν τα συμφέροντά μας ή εκείνα των συμμάχων μας. Και τρία, να προσδιορίσουμε με σαφήνεια τις προτεραιότητες της χώρας μας και τις αξίες μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

"Πρέπει να σας πω, το κλίμα ολόκληρης της συνάντησης, υποθέτω ότι ήταν συνολικά τέσσερις ώρες, ήταν καλό. Θετικό", είπε για τη σημερινή συνάντηση. Σημείωσε ακόμη ότι δεν υπήρχαν «απειλές».

Ο Μπάιντεν επισήμανε ότι οι προσεχείς μήνες θα χρησιμεύσουν ως «δοκιμή» για το αν η σημερινή τους συζήτηση θα αποδειχθεί ότι φέρνει τα έθνη πιο κοντά στην πρόοδο.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Ρώσος ομόλογός του. Παραδέχτηκε όμως ότι δεν υπάρχει η αφελής αίσθηση πως όλα είναι μια χαρά

Αναφερόμενος στα ανθρώπινα δικαιώματα, είπε ότι "θα είναι πάντα στο τραπέζι."

Μάλιστα ο ίδιος "κατέστησε σαφές στον Πούτιν ότι θα συνεχίσει να μιλάει για περιπτώσεις όπου υπάρχουν ανησυχίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι οι ενέργειες του Ρώσου ηγέτη «υποβαθμίζουν» τη θέση της χώρας στην παγκόσμια σκηνή. «Πώς θα φαινόταν αν εμείς εμπλεκόμαστε σε δραστηριότητες στις οποίες εμπλέκεται εκείνος; Υπονομεύεται η υπόληψη μιας χώρας που επιδιώκει απελπισμένα να διασφαλίσει ότι θα διατηρήσει τη φήμη της ως μεγάλης παγκόσμιας δύναμης», πρόσθεσε.

Μίλησε και για το θέμα της κυβερνοασφάλειας. Όπως είπε, οι ΗΠΑ έχουν εντοπίσει 16 κρίσιμες υποδομές οι οποίες βρίσκονται «εκτός ορίων».

Η Ρωσία συμφώνησε κατ' αρχήν, είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας όμως ότι «το επί της αρχής είναι ένα πράγμα, πρέπει να υποστηρίζεται και από την πρακτική».

Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ