Ξεμένουν από νοσοκομεία στο Σουδάν - Χάος στα εναπομείναντα, ελάχιστες οι προμήθειες

Ο αριθμός των νοσοκομείων έχει περιοριστεί σημαντικά - Δεκάδες τραυματίες συρρέουν καθημερινά σε όσα έχουν απομείνει

Πριν από περίπου δύο βδομάδες, η πρωτεύουσα της πολιτείας του Βόρειου Νταρφούρ διέθετε δεκάδες νοσοκομεία. Υπήρχε το μεγάλο νοσοκομείο διδασκαλίας μεταξύ των οποίων το Νότιο νοσοκομείο, μια μικρή εγκατάσταση 35 κλινών με μεγάλες φιλοδοξίες και μια συγκεκριμένη αποστολή: να βοηθήσει να μειωθεί ο υψηλός αριθμός των ντόπιων γυναικών που πεθαίνουν κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.

Σήμερα, μετά τον εμφύλιο πόλεμο που έχει ξεσπάσει και τις δραματικές στιγμές που ζουν οι κάτοικοι στο Σουδάν, ο αριθμός των νοσοκομείων έχει περιοριστεί σημαντικά. 

«Στην πόλη Ελ Φασέρ το μόνο λειτουργικό νοσοκομείο τώρα είναι το Νότιο νοσοκομείο… Τα τρία κύρια άλλα νοσοκομεία είναι όλα εκτός λειτουργίας», είπε ο Δρ Μοχάμεντ Μουσόκε, αναπληρωτής διευθυντής προγράμματος για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα ( ΓΧΣ ) για το Σουδάν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Guardian.

Οι λόγοι που τα νοσοκομεία έχουν λιγοστέψει είναι είτε επειδή το προσωπικό δεν μπορεί να μετακινηθεί και να πάει στις δουλειές του, είτε επειδή έχει καταστραφεί ένας σημαντικός εξοπλισμός. Το παιδιατρικό νοσοκομείο, έχει λεηλατηθεί από ένοπλους άνδρες μη μπορώντας πλέον να νοσηλεύσει άρρωστα μωρά. Ως αποτέλεσμα, το νοσοκομείο του Νότου έχει μετατραπεί από ένα εξειδικευμένο νοσοκομείο σε ένα πολυλειτουργικό κέντρο για πολυτραυματίες, όπου το προσωπικό κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να ανταποκριθεί στην τεράστια εισροή ασθενών κυρίως αμάχων.

«[Το νοσοκομείο] από τα 30 κρεβάτια που διέθετε πλέον έχει φτάσει στα 108», είπε ο Μουσόκε. «Αλλά αυτά δεν είναι στα κατάλληλα μέρη: [βλέπεις] μια γωνιά, βάζεις ένα κρεβάτι εκεί. [βλέπεις] έναν διάδρομο, βάζεις ένα κρεβάτι εκεί» προσθέτει. Από την έναρξη των μαχών στις 15 Απριλίου, το νοσοκομείο έχει δεχθεί περισσότερους από 400 τραυματίες, κυρίως με τραυματισμούς από πυροβολισμούς και θραύσματα, πολλοί από τους οποίους είναι παιδιά. Πενήντα τέσσερις από τους τραυματίες έχουν πεθάνει.

«Και επειδή είναι ακόμα το μόνο λειτουργικό νοσοκομείο, ναι, έρχονται τραυματίες, αλλά και άλλοι πολύ άρρωστοι. Μπαίνουν άρρωστα παιδιά. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να έρθουν και να γεννήσουν σε αυτόν τον χώρο», συνέχισε. Τώρα, στο μαιευτήριο, υπάρχουν δύο γυναίκες για κάθε κρεβάτι. Οι επείγουσες καισαρικές τομές γίνονται παράλληλα με χειρουργικές επεμβάσεις για τραυματίες. Εάν τα μωρά γεννιούνται πρόωρα ή αρρωστήσουν με σήψη, δεν υπάρχουν θερμοκοιτίδες για να τα τοποθετήσουμε, επισημαίνει ο Μουσόκε. 

Στο Χαρτούμ, μόνο το 16% των εγκαταστάσεων υγείας εξακολουθεί να λειτουργεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι παρατηρητές ανησυχούν ότι τα όποια μικρά βήματα έγιναν για την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων υγείας της χώρας – από την ακραία πείνα και τον υποσιτισμό μέχρι τον Δάγκειο Πυρετό και την ελονοσία, θα εξαλειφθούν με το ξέσπασμα του εμφύλιου πολέμου. 

Εν τω μεταξύ, αυξάνονται οι φόβοι μεταξύ των υγειονομικών υπαλλήλων ότι ο έμμεσος αριθμός θανάτων από τη σύγκρουση θα είναι σημαντικός. Ο Δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, προειδοποίησε για «πολλούς περισσότερους θανάτους» τόσο λόγω έλλειψης πρόσβασης σε τροφή και καθαρό νερό αλλά και λόγω της εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών σε συνδυασμό με προβλήματα στους εμβολιασμούς. 

Πηγή: skai.gr