Καταρρέει η συμφωνία του Χάντερ Μπάιντεν για τις φορολογικές παραβάσεις

Τον περασμένο μήνα, ο Μπάιντεν κατηγορήθηκε για το κακούργημα της κατοχής πυροβόλου όπλου

Η συμφωνία του γιου του προέδρου Τζο Μπάιντεν, Χάντερ, για δύο φορολογικές κατηγορίες κατέρρευσε την Τετάρτη, αφού ο ομοσπονδιακός δικαστής που άκουσε την υπόθεσή του εξέφρασε ανησυχία για τη συμφωνία που αφορά στην πιο σοβαρή κατηγορία κατοχής όπλων.

Το αποτέλεσμα αφήνει ανοιχτή, τουλάχιστον προσωρινά, την πολυετή έρευνα για τις επιχειρηματικές συναλλαγές του Χάντερ Μπάιντεν. Είχε κατηγορηθεί για δύο φορολογικά αδικήματα σε επίπεδο πλημμελήματος για μη καταβολή φόρων άνω των 100.000 δολαρίων από εισόδημα άνω του 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων τόσο το 2017 όσο και το 2018, και έκανε συμφωνία με τους εισαγγελείς, οι οποίοι σχεδίαζαν να επιβάλλουν δύο χρόνια υπό επιτήρηση.

Τον περασμένο μήνα, ο Μπάιντεν κατηγορήθηκε για το κακούργημα της κατοχής πυροβόλου όπλου. Είχε ένα Colt Cobra .38 Special για 11 ημέρες τον Οκτώβριο του 2018. Συμφώνησε να συνάψει συμφωνία που  δεν θα ομολογούσε τεχνικά ενοχή για το έγκλημα. Εφόσον τηρούσε τους όρους της συμφωνίας του, η υπόθεση θα διαγραφόταν από το αρχείο του. Αν όχι, η συμφωνία θα αποσυρόταν. Η κατηγορία επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης 10 ετών.

Η δικαστής του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ Maryellen Noreika, η οποία διορίστηκε από τον Πρόεδρο Donald Trump, δήλωσε ότι ανησυχεί για τη διατύπωση στη συμφωνία και πρότεινε στους δικηγόρους να συναντηθούν ξανά και να το συζητήσουν.

Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, ήρθε μετά από μια πολυετή έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τους φόρους και τις ξένες επιχειρηματικές συναλλαγές του δεύτερου γιου του Δημοκρατικού προέδρου, ο οποίος έχει αναγνωρίσει ότι παλεύει με τον εθισμό μετά τον θάνατο του αδελφού του, Μπο Μπάιντεν, το 2015.

Ενώ νομικά θα είχε καθαρίσει τον αέρα για τον Χάντερ Μπάιντεν και θα απέτρεπε μια δίκη που θα δημιουργήσει εβδομάδες ή μήνες αποσπασματικών πρωτοσέλιδων, η πολιτική διένεξη κορυφώνεται, με τους Ρεπουμπλικάνους να επιμένουν ότι είχε μια ευνοϊκή μεταχείριση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ενώ συνεχίζει τις έρευνες για τον Τραμπ, τον υποψήφιο των προεδρικών εκλογών για το 2024.

Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστήριξαν ότι ο γιος του προέδρου έχει διαφορετική μεταχείριση, ενώ ο αντίπαλος του προέδρου κατηγορήθηκε άδικα. Οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου συνεχίζουν τις δικές τους έρευνες για σχεδόν κάθε πτυχή των συναλλαγών του Χάντερ Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών στο εξωτερικό.

Πηγή: skai.gr