Κλείσιμο

Η Β. Κορέα ακυρώνει επαφές με την Νότια και απειλεί τη σύνοδο με Τραμπ

Η Βόρεια Κορέα ακύρωσε τις υψηλόβαθμες διαβουλεύσεις με την Νότια Κορέα που ήταν προγραμματισμένες για την Τετάρτη, με αφορμή τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις της Σεούλ με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφήνοντας παράλληλα υπόνοιες ότι θα μπορούσε να ακυρώσει και την σύνοδο του Κιμ Γιόνγκ-ουν με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το κρατικό βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA μετέδωσε πως η άσκηση Max Thunder αποτελεί πρόβα για εισβολή στα εδάφη της και συνιστά πρόκληση εν μέσω των προσπαθειών για προσέγγιση ανάμεσα σε Βορρά και Νότο.

Πρόκειται για την πρώτη σοβαρά αρνητική εξέλιξη στην προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων στην Κορέα από τότε που αναζωπυρώθηκε η διπλωματική προσπάθεια, στις αρχές του έτους.

«Αυτή η άσκηση που μας στοχοποιεί αποτελεί […] εσκεμμένη στρατιωτική πρόκληση που πηγαίνει αντίθετα στις θετικές πολιτικές εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο» μετέδωσε το KCNA, σύμφωνα με το ημιεπίσημο νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap.

Αναφερόμενο στην σύνοδο Κιμ - Τραμπ, που είναι προγραμματισμένη για τις 12 Ιουνίου στην Σιγκαπούρη, το KCNA σημείωσε πως οι ΗΠΑ «θα πρέπει επίσης να σκεφτούν προσεκτικά» για την σχεδιαζόμενη συνάντηση, «υπό την σκιά αυτού του προκλητικού στρατιωτικού σαματά».

Η άσκηση Max Thunder είναι αεροπορική και περιλαμβάνει μαχητικά τεχνολογίας στελθ και βομβαρδιστικά B-52. Ουάσιγκτον και Σεούλ επιμένουν πως οι κοινές ασκήσεις τους είναι αμυντικής φύσεως, όμως παραδοσιακά προκαλούν την οργή της Πιονγκγιάνγκ.

Η ακυρωθείσα συνάντηση της Τετάρτης θα εστίαζε στην εφαρμογή του κοινού ανακοινωθέντος της συνάντησης κορυφής Βορείου και Νοτίου Κορέας που έλαβε χώρα στις 27 Απριλίου στο χωριό Πανμουντζόμ.

Στην σύνοδο ο κ. Κιμ υποσχέθηκε πως θα εργαστεί για πλήρη από-πυρηνικοποίηση της Χερσονήσου, χωρίς όμως να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για καταστροφή των όπλων που ήδη διαθέτει η Πιονγκγιάνγκ.
Πηγή: skai.gr