Η Σκωτία αποχαιρετά τη βασίλισσα: Στον καθεδρικό του Εδιμβούργου για λαϊκό προσκύνημα η σορός της Ελισάβετ

Μέσα σε απόλυτη ησυχία παρά τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν παραταχθεί στο «Βασιλικό Μίλι» στην παλιά πόλη του Εδιμβούργου, το φέρετρο μεταφέρθηκε με πομπή στον Καθεδρικό Ναό του Σεντ Τζάιλς.  

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Στον Καθεδρικό Ναό του Σεντ Τζάιλς στο Εδιμβούργο μεταφέρθηκε από την επίσημη βασιλική κατοικία του Hollyroodhouse το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ.

Στη διάρκειας 20 λεπτών σιωπηλή νεκρική πομπή συμμετείχαν πεζή ο βασιλιάς Κάρολος Γ' (με στολή αρχιστράτηγου) και τα υπόλοιπα παιδιά της βασίλισσας, με τη νεκροφόρα να συνοδεύεται από αγήματα του Βασιλικού Συντάγματος της Σκωτίας και της Φρουράς του Βασιλιά που στη Σκωτία απαρτίζεται από μέλη του Βασιλικού Λόχου Τοξοτών.

Κατά τη διάρκεια της πομπής ακούγονταν πένθιμοι κανονιοβολισμοί από το Κάστρο του Εδιμβούργου (ανά λεπτό), ενώ χιλιάδες πολίτες ήταν στοιβαγμένοι στις άκρες του Royal Mile, της οδού που εκτείνεται μπροστά από το Hollyroodhouse.

Με την εναπόθεση του φερέτρου στο ναό, επάνω του θα τοποθετήθηκε το Στέμμα της Σκωτίας.

Ακολουθεί δοξολογία μετά το τέλος της οποίας το φέρετρο θα παραμείνει στο ναό, ώστε οι πολίτες της Σκωτίας να μπορέσουν να υποβάλουν τα σέβη τους.

.

Η σορός θα μεταφερθεί αεροπορικώς στο Λονδίνο αργά το απόγευμα της Τρίτης, πριν αρχίσει να εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα το βράδυ της Τετάρτης στο Westminster Hall, αίθουσα του κτιρίου του κοινοβουλίου που χρονολογείται από το 1097.

Αργότερα σήμερα ο βασιλιάς Κάρολος θα συναντηθεί με την Πρωθυπουργό της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον και θα καταστεί στο τοπικό κοινοβούλιο Χόλιρουντ για να δεχθεί συλλυπητήρια προσφώνηση.

Το βράδυ (7.20 τοπική) θα σταθεί με άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας παραστάτης στο φέρετρο.

Από το πρωί της Τρίτης θα συνεχίσει την προβλεπόμενη από το πρωτόκολλο περιοδεία του στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, αρχής γενομένης από το Μπέλφαστ. Πρόκειται για την αποκαλούμενη Επιχείρηση Εαρινή Παλίρροια.

 

Πηγή: skai.gr