Σκωτία: Δεκάδες χιλιάδες στην ουρά για το λαϊκό προσκύνημα της Ελισάβετ (βίντεο - φωτογραφίες)

Δεκάδες κόσμου έχουν «κατασκηνώσει» έξω από τον καθεδρικό ναό για να προλάβουν να προσκυνήσουν τη σορό της βασίλισσας - Τα μέτρα ασφαλείας και ο τρόπος με τον οποίο θα «προχωρά» η ουρά είναι πολύ αυστηρά

Η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ  τίθεται σήμερα και για 24 ώρες σε λαϊκό προσκύνημα στο Εδιμβούργο, στον Καθεδρικό Ναό του Σεντ Τζάιλς όπου δεκάδες χιλιάδες κόσμου αναμένεται να περάσουν για να αποτίσουν φόρο τιμής στην μακροβιότερη μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δείτε live:

Εχθες, κατά τη διάρκεια του 6ωρου, μακρόσυρτου οδικού ταξιδιού της σορού από το Μπαλμόραλ στο Εδιμβούργο, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε δρόμους και κοινότητες της Σκωτίας, περιμένοντας σιωπηλά να αποχαιρετίσουν για τελευταία φορά τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ θα μεταφερθεί με πομπή, την οποία θα ακολουθήσουν ο βασιλιάς Κάρολος και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, στον Καθεδρικό Ναό του Σεντ Τζάιλς και μετά από μία επιμνημόσυνη δέηση, οι πύλες του ναού θα ανοίξουν για το κοινό.

Ήδη, δεκάδες κόσμου έχουν «κατασκηνώσει» έξω από τον καθεδρικό ναό για να προλάβουν να προσκυνήσουν τη σορό της βασίλισσας. Οι διοργανωτές πιστεύουν ότι μέσα σε 24 ώρες, χιλιάδες άνθρωποι θα προσπαθήσουν να συμμετέχουν στο λαϊκό προσκύνημα.

Ωστόσο, τα μέτρα ασφαλείας και ο τρόπος με τον οποίο θα «προχωρά» η ουρά είναι πολύ αυστηρά.

Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι καθώς αναμένεται μεγάλη προσέλευση κόσμου, πιθανόν να υπάρξουν καθυστερήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ο κόσμος καλείται να είναι έτοιμος να σταθεί σε μεγάλες ουρές ενώ ειδικά βραχιολάκια θα μοιράζονται ανά άτομο. 
 
Μόνο όσοι έχουν βραχιολάκια θα μπορούν να μπουν στο St Giles..

Aργά το απόγευμα της Τρίτης, η σορός θα μεταφερθεί αεροπορικώς στο Λονδίνο, για να ξεκινήσουν και εκεί οι σχετικές τελετές και το 4ημερο λαϊκό προσκύνημα στο Westminster Hall.

Εκεί, οι υπεύθυνοι ασφαλείας έχουν δώσει σαφείς οδηγίες στον κόσμο που θα θελήσει να αποτίσει φόρο τιμής στη βασίλισσα σχετικά με το τι επιτρέπεται να έχουν μαζί τους στην ουρά ενώ περίπου 200.000 άνθρωποι αναμένεται  να πάρουν μέρος στο λαϊκό προσκύνημα.

Η αστυνομία έχει προειδοποιήσει τον κόσμο ότι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για πολύωρη αναμονή στην ουρά ενώ έχουν δοθεί σαφής οδηγίες για το τι πρέπει να έχουν μαζί τους όσοι συμμετέχουν στο λαϊκό προσκύνημα, προκειμένου να περάσουν τους εξονυχιστικούς ελέγχους τύπου αεροδρομίου.  

Επίσης, οι αρχές ζητούν από τον κόσμο να σεβαστεί την ημέρα και το γεγονός, παραμένοντας σιωπηλός μέσα στην αίθουσα όπου εκτίθεται η σορός της βασίλισσας, ενδεδυμένος κατάλληλα - απαγορεύονται ρούχα με  «πολιτικά ή προσβλητικά συνθήματα – και έχοντας το κινητό του απενεργοποιημένο ή έστω στη δόνηση ενώ περιμένει στην ουρά. 
 

Πηγή: skai.gr