Γαλλία: Iστορική συμφωνία 17 δισεκ. ευρώ για αγορά Rafale με Αραβικά Εμιράτα

Ιστορική συμφωνία για την απόκτηση 80 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale, ύψους περίπου 17 δισεκ. ευρώ, υπέγραψαν σήμερα Παρασκευή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Θα κατασκευαστούν από τον γαλλικό όμιλο Dassault Aviation, με την ευκαιρία της επίσκεψης στο Ντουμπάι του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Η παραγγελία αυτή είναι η πιο σημαντική που έχει εξασφαλιστεί για το μαχητικό αεροσκάφος αφότου τέθηκε σε λειτουργία το 2004, με το Παρίσι να έχει πουλήσει Rafale στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτή τη στιγμή έχει έξι ξένους πελάτες: το Κατάρ (36 αεροσκάφη), την Ινδία (36), την Αίγυπτο (30 νέα, επιπλέον των 24), την Ελλάδα και την Κροατία.

"Εκτός από την παρουσία τριών γαλλικών στρατιωτικών βάσεων στο έδαφος των Εμιράτων, αυτή η αμοιβαία εμπιστοσύνη (ανάμεσα στη Γαλλία και στα Εμιράτα) μεταφράζεται με την απόκτηση 80 αεροσκαφών Rafale, 12 ελικοπτέρων Caracal, και σχετικών στοιχείων. Πρόκειται για μια μεγάλη κατάληξη της στρατηγικής σύμπραξης ανάμεσα στις δύο χώρες", ανέφερε σε μια ανακοίνωση η γαλλική προεδρία.

Η συμφωνία υπογράφηκε από τον γενικό διευθυντή της Dassault Aviation, Ερίκ Τραπιέ, ενώ ο Μακρόν συζητούσε με τον πρίγκιπα διάδοχο του Αμπού Ντάμπι Μοχάμεντ μπεν Ζαγιέντ Αλ-Ναχιάν, στον χώρο της Παγκόσμιας Έκθεσης.

Τα αεροσκάφη θα αρχίσουν να παραδίδονται από το 2027 στο πρότυπο F4, ένα εν εξελίξει πρόγραμμα σχεδόν δύο δισεκ. ευρώ παραδοτέο το 2024 το οποίο παρουσιάζεται ως ένα "τεχνολογικό, βιομηχανικό και στρατηγικό άλμα".

Η παραγγελία αυτή έχει σκοπό να αντικαταστήσει τα 60 Mirage 2000-9 που απέκτησαν το 1998 τα Εμιράτα. Πραγματοποιείται δέκα χρόνια μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Από τότε τα Rafale πραγματοποίησαν ένα άνοιγμα διεθνώς παρά τον ανταγωνισμό αμερικανικών και ευρωπαϊκών αεροσκαφών. 

Τα Εμιράτα είναι τώρα ο πέμπτος σημαντικότερος πελάτης της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας για τη δεκαετία 2011-2020, με παραγγελίες ύψους 4,7 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με την κοινοβουλευτική έκθεση για τις εξαγωγές εξοπλισμών της Γαλλίας.

Τα τελευταία χρόνια, το Παρίσι έχει επικριθεί επειδή ορισμένα από τα όπλα αυτά είχαν χρησιμοποιηθεί στη σύγκρουση στην Υεμένη, όπου η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της κατηγορούνται για φερόμενα εγκλήματα πολέμου από μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία.

«Με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σφραγίζουμε πλέον την πώληση 80 αεροπλάνων Rafale και 12 ελικοπτέρων Caracal. Με εμπιστοσύνη, ενεργούμε μαζί για την ασφάλειά μας» σχολίασε σε tweet του ο Εμανουέλ Μακρόν. 

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλορένς Παρλί χαρακτήρισε σε tweet τη συμφωνία ως «ιστορική», προσθέτοντας ότι συμβάλλει «άμεσα στην περιφερειακή σταθερότητα». Σημειώνεται ότι η Γαλλία διατηρεί στρατιωτική βάση στα ΗΑΕ, ενώ η συμφωνία Γαλλίας – ΗΑΕ, δεν θα εκτοπίσει το πρόγραμμα αγοράς αμερικανικών F-35, καθώς στρατιωτικές πηγές που μίλησαν στο France 24 σχολίαζαν ότι ανέκαθεν το Αμπού Ντάμπι είχε δύο κύριες πηγές τροφοδοσίας, Γαλλία και ΗΠΑ. 
 

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr