Κλείσιμο

Guardian για Καϊλή: Αποκαλύψεις ευρωβουλευτών που «μαρτυρούν» τις σχέσεις της με το Κατάρ

Σε στενή συνεργασία βρίσκονται Ιταλοί και Βέλγοι εισαγγελείς για την συνέχιση των ερευνών του Qatargate

Τις μαρτυρίες συναδέλφων της Εύας Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη στάση της ελληνίδας αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου απέναντι στο Κατάρ φιλοξενεί η εφημερίδα Guardian μετά τις αποκαλύψεις του σκανδάλου Qatargate, το οποίο έχει συγκλονίσει ολόκληρη την Ευρώπη.

«Η Εύα Καϊλή ήταν η εκπρόσωπος της Ρομπέρτα Μετσόλα  για την Μέση Ανατολή. Είχε μεγάλο ενδιαφέρον για το Κατάρ. Ορισμένοι συνάδελφοι είχαν δώσει στην κυρία Καϊλή το παρατσούκλι ''εκπρόσωπος Τύπου του λόμπι του Κατάρ''» αναφέρει αρχικά η βρετανική εφημερίδα.

Ένας Ευρωβουλευτής θυμάται ότι ήπιε καφέ με την Εύα Καϊλή, όταν η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε τη βοήθειά του «προκειμένου να βελτιωθεί η γλώσσα» σε ένα κείμενο συμπερασμάτων για το Κατάρ και το Παγκόσμιο Κύπελλο» συμπληρώνεται στο δημοσίευμα

Όταν λίγο αργότερα οι ευρωβουλευτές ψήψισαν για να καταδικάσουν τους θανάτους χιλιάδων μεταναστών εργαζομένων κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου, καλώντας το το Κατάρ να διεξάγει έρευνες, η Καϊλή ήταν δυσαρεστημένη με το κείμενο. «Απλώς σκέφτηκα, οκ, δεν ξέρω γιατί ενδιαφέρεται να στηρίξει το Κατάρ», είπε ο ευρωβουλευτής.

Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα,  γίνεται, επίσης, ειδική αναφορά στην ομιλία της Εύας Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην οποία η ίδια είχε χαρακτηρίσει το Κατάρ ως «πρωτοπόρο χώρα για τα εργασιακά δικαιώματα», αγνοώντας αμέτρητες αναφορές για τους θανάτους εργατών. 

Η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Χάνα Νόιμαν, η οποία προεδρεύει της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Αραβική χερσόνησο, θυμάται ότι η Εύα Καϊλή είχε «μια σκληρή θέση που ήταν συχνά η ίδια με αυτή που θα είχε ο πρέσβης του Κατάρ».

Μιλώντας στον Guardian, η Χάνα Νόιμαν ανακάλεσε στη μνήμη της μια επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία το 2020, στην οποία η Εύα Καϊλή είχε εγείρει ένα ζήτημα για μια πρίγκιπισα από το Κατάρ σε κάθε συνάντηση, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης που είχαν οι ευρωβουλευτές για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη.  «Όταν της δόθηκε ο λόγος, δεν έκανε καμία ερώτηση για την Υεμένη αλλά αντίθετα έθεσε ξανά το θέμα της Καταριανής πριγκίπισσας. Και σκέφτηκα ότι είτε ήταν λίγο αφελής είτε δεν είχε κατανοήσει το θέμα της συνάντησης» σχολίασε η Νόιμαν.

Ένας άλλος ευρωβουλευτής, ο Έρικ Μαρκόρντ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ομάδας που συνέταξε κείμενο για τη θέση του ευρωκοινοβουλίου όσον αφορά τη συμφωνία για βίζα με το Κατάρ, είπε στο NPR ότι «ήταν εξαιρετικά προφανές ότι η Καϊλή ήταν υπέρ του να χορηγηθεί στο Κατάρ ταχύτατα και χωρίς πολλούς όρους το waiver για τη βίζα» και πως «δεν ενδιαφερόταν τόσο για τις άλλες χώρες». 

Ο Guardian αναφέρεται στην Εύα Καϊλή ως μια πρώην παρουσιάστρια ειδήσεων από τη Θεσσαλονίκη, η οποία αποτελούσε μια λαμπερή παρουσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που τραβούσε την προσοχή για τα κομψά φορέματά της και τις τσάντες της αλλά και το ενδιαφέρον της για την υψηλή τεχνολογία και τα κρυπτονομίσματα.

«Η Εύα και ο Τζιόρτζι ήταν το "χρυσό ζευγάρι". Εκείνος ήταν ένας ερασιτέχνης ναυτικός που είχε ένα Instagram γεμάτο με φωτογραφίες από ταξίδια σε κρυστάλλινα νερά, ηλιοβασιλέματα σε παραλίες και selfies σε πλαγιές βουνών. Η Καϊλή είχε social media με φωτογραφίες της ίδιας να μιλάει σε συνέδρια για κρυπτονομίσματα στο Ευρωκοινοβούλιο ή από επισκέψεις στο Ομάν στις οποίες πόζαρε με μια μαντίλα που κάλυπτε χαλαρά τα μακριά ξανθά μαλλιά της στο κεφάλι γράφοντας "χτίζοντας γέφυρες με τους πιο φιλικούς γείτονες μας» καταλήγει η εφημερίδα.

Σε στενή συνεργασία Ιταλοί και Βέλγοι εισαγγελείς

Την ίδια ώρα, οι εισαγγελείς του Μιλάνου συνεχίζουν να συνεργάζονται στενά με τους Βέλγους συναδέλφους τους, με στόχο την διαλεύκανση της υπόθεσης διαφθοράς που αποκαλύφθηκε στις Βρυξέλλες, αναφέρει ο ιταλικός Τύπος. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, οι δικαστικοί της ιταλικής συμπρωτεύουσας συνεχίζουν να ερευνούν τις κινήσεις επτά «ύποπτων» τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι φέρονται να ανήκουν στους Φραντσέσκο Τζόρτζι, Αντόνιο Παντσέρι και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων, Λούκα Βιζεντίνι. Υπάρχει η υποψία, ουσιαστικά, ότι ένα μέρος των χρημάτων, προϊόν δωροδοκιών, μπορεί να μην βρίσκεται στο Βέλγιο, αλλά στην Ιταλία.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η έφοδος της οικονομικής αστυνομίας πραγματοποιήθηκε και σε γραφείου γνωστού φοροτεχνικού της ιταλικής συμπρωτεύουσας. Το ιταλικό κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, δε, αποφάσισε να παύσει -προσωρινά- από τα μέλη του, τον ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην όλη έρευνα, αλλά δεν έχει λάβει δικαστική κλήση σε απολογία. Βοηθός του, μετά την λήξη της θητείας του Αντόνιο Παντσέρι στο Ευρωκοινοβούλιο, ήταν ο Φραντσέσκο Τζόρτζι. Ανάλογη απόφαση, προσωρινής παύσης μέχρι την ολοκλήρωση των δικαστικών ερευνών, είχε ληφθεί για τον Παντσέρι, από το αριστερό κόμμα Άρθρο Ένα, αμέσως μετά την σύλληψή του.

Σύμφωνα με το ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο La 7, τέλος , οι έρευνες των Βρυξελλών δεν επικεντρώνονται μόνον στο Κατάρ, αλλά στην φάση αυτή αφορούν, κυρίως, την πολυετή σχέση που ο Αντόνιο Παντσέρι φέρεται να είχε και με το Μαρόκο για ενδεχόμενη προσπάθεια επιρροής στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πηγή: skai.gr