«Μουδιασμένη» η Γαλλία από την επίθεση στην παιδική χαρά: 6 τα θύματα, 4 παιδιά - 22 μηνών το μικρότερο - Δείτε βίντεο

Τα παιδιά που τραυματίστηκαν ήταν ηλικίας 22 μηνών και τριών ετών - Ο δράστης έχει ένα παιδί στην ίδια ηλικία - Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο τρομοκρατικό κίνητρο πίσω από την επίθεση

Έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων, τέσσερα παιδιά και 2 ενήλικες, από την επίθεση με μαχαίρι σε παιδική χαρά σήμερα στη γαλλική πόλη Ανεσί, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τη Γαλλίδα πρωθυπουργό Ελίζαμπεθ Μπορν και την τοπικό εισαγγελέα.

Τα παιδιά που τραυματίστηκαν ήταν ηλικίας 22 μηνών και τριών ετών και κάποια από αυτά είναι σε «σοβαρή κατάσταση» στην εντατική όπως ανέφερε η κ. Μπορν.

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους δήλωσε ότι ο ύποπτος, ο οποίος έχει συλληφθεί, είναι Σύρος υπήκοος που είχε καθεστώς πρόσφυγα στη Σουηδία και ότι δεν είχε ποινικό ή ψυχιατρικό μητρώο.

«Είμαστε όλοι τρομερά συγκλονισμένοι από αυτό», πρόσθεσε η ίδια.

Η εισαγγελέας του Ανεσί Λιν Μπονέ-Ματίς δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου πως προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο τρομοκρατικό κίνητρο πίσω από την επίθεση, διευκρινίζοντας πως η έρευνα που ξεκίνησε αφορά απόπειρα ανθρωποκτονιών.

Η Γαλλίδα εισαγγελέας δήλωσε ότι ο ύποπτος έχει ένα παιδί στην ίδια ηλικία με ένα από τα παιδιά που δέχθηκαν επίθεση.

Ανέφερε ότι μεταξύ των παιδιών που τραυματίστηκαν ήταν παιδιά 22 μηνών και τριών ετών, επιβεβαιώνοντας ότι το περιστατικό συνέβη σε παιδική χαρά.

Η ίδια σημείωσε πως όλοι οι μάρτυρες και τα θύματα που δεν τραυματίστηκαν είναι σε κατάσταση σοκ και λαμβάνουν βοήθεια από ειδική ιατρική ομάδα.

Μεταξύ των παιδιών που τραυματίστηκαν είναι και ένα που έχει βρετανική υπηκοότητα, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.

"Ένα από τα παιδιά που τραυματίστηκαν έχει βρετανική υπηκοότητα. Έχουμε ήδη αναπτύξει αξιωματούχους του βρετανικού προξενείου για να... υποστηρίξουν την οικογένεια", δήλωσε ο Κλέβερλι σε συνέντευξη Τύπου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι.

"Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα και τις οικογένειες και είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τις γαλλικές αρχές με όποιον τρόπο μπορούμε".

Τοπική εισαγγελέας δήλωσε πριν από λίγο πως δύο από τα τέσσερα παιδάκια που τραυματίστηκαν στην επίθεση με μαχαίρι σε πάρκο στην πόλη Ανεσί, είχαν ξένη υπηκοότητα, το ένα ολλανδική και το άλλο βρετανική.

Η στιγμή της σύλληψης του δράστη

[ 🇫🇷ENFANTS ATTAQUÉS À ANNECY ]

🔴Diffusion d’une courte vidéo montrant l’interpellation de l’individu qui a poignardé plusieurs enfants sur une aire de jeu, ce matin. pic.twitter.com/sbcDk5xldO

— (Little) Think Tank (@L_ThinkTank) June 8, 2023

Ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για «επίθεση απόλυτης δειλίας» στο Ανεσί. «Παιδιά και ένας ενήλικας βρίσκονται μεταξύ ζωής και θανάτου. Το έθνος είναι σε κατάσταση σοκ», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter.

Attaque d’une lâcheté absolue ce matin dans un parc à Annecy. Des enfants et un adulte sont entre la vie et la mort. La Nation est sous le choc. Nos pensées les accompagnent ainsi que leurs familles et les secours mobilisés.

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) June 8, 2023

Ποιος είναι ο δράστης

Σύμφωνα με τα στοιχεία ταυτότητας που δήλωσε ο δράστης, γεννήθηκε το 1991, είναι Σύρος, αιτών άσυλο και είναι άγνωστος στις αρχές, δήλωσε αστυνομική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο. Αστυνομικός αξιωματούχος, που μίλησε στο Reuters, είπε πως είχε νόμιμο καθεστώς πρόσφυγα στη Γαλλία. Δεν ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας και τα κίνητρά του δεν είναι σαφή, δήλωσε πηγή της έρευνας στο Ρόιτερς.

Αυτή τη στιγμή αξιολογείται αν η επίθεση έχει τρομοκρατικό χαρακτήρα ή όχι, σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση.

«Συνέβη στις 9:45 [10:45 ώρα Ελλάδας] σήμερα το πρωί, με μαχαίρι», κοντά στον κήπο της Ευρώπης, πολυσύχναστο πάρκο που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης του Ανεσί, ανέφερε από την πλευρά της η νομαρχία.

«Πήδηξε (μέσα στην παιδική χαρά), άρχισε να φωνάζει και μετά πήγε προς τα καροτσάκια, χτυπώντας κατ' επανάληψη τα μικρά με μαχαίρι», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας που είπε πως λέγεται Φερντινάν στο BFM TV.

«Μαμάδες έκλαιγαν, όλοι έτρεχαν», δήλωσε ο Ζορζ, ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας και ιδιοκτήτης κοντινού εστιατορίου.

Το τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε πλάνα που δείχνουν αρκετούς ασυνομικούς να εξουδετερώνουν ένα άτομο σε πάρκο.

Περαστικοί προσπαθούν να ακινητοποιήσουν τον δράστη

🔴 Vidéo du demandeur d’asile syrien a qui poignardé des enfants à #Annecy. pic.twitter.com/RlmTfFDyah

— Damien Rieu (@DamienRieu) June 8, 2023

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν αντέδρασε αμέσως στο Twitter: «Αρκετοί άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά, τραυματίστηκαν από άτομο οπλισμένο με μαχαίρι σε πλατεία στο Ανεσί. Το άτομο συνελήφθη χάρη στην ταχεία επέμβαση των δυνάμεων της τάξης».

Plusieurs personnes dont des enfants ont été blessés par un individu armé d’un couteau dans un square à Annecy. L’individu a été interpellé grâce à l’intervention très rapide des forces de l’ordre.

— Gérald DARMANIN (@GDarmanin) June 8, 2023

Κέντρο διαχείρισης κρίσης συστάθηκε στη νομαρχία της Άνω Σαβοΐας, η οποία έθεσε επίσης σε λειτουργία μηχανισμό πληροφοριών για το κοινό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Dauphiné libéré, τα θύματα διακομίστηκαν στο νοσοκομειακό κέντρο Annecy Genevois και οι μάρτυρες οδηγήθηκαν σε κτίριο κοντά στο σημείο της επίθεσης, η περιοχή της οποίας αποκλείστηκε από σημαντική αστυνομική δύναμη.

«Πολύ σοβαρή επίθεση»

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο BFM TV, μετά την επίθεση, ο άνδρας προσπάθησε να διαφύγει από την παιδική χαρά και επιτέθηκε σε ηλικιωμένο πρόσωπο προτού συλληφθεί πολύ γρήγορα από την αστυνομία.

Στο Παρίσι, βουλευτές και μέλη της κυβέρνησης τήρησαν ενός λεπτού σιγή στην Εθνοσυνέλευση. Η πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γιαέλ Μπρον-Πιβέ ζήτησε να τηρηθεί σιγή ενός λεπτού «για τα παιδιά, για τις οικογένειές τους», έπειτα από αυτή την «πολύ σοβαρή» επίθεση.

Après l'attaque au couteau contre des enfants à #Annecy, l'Assemblée nationale observe une minute de silence pic.twitter.com/nfiyMmzeWt

— Antoine Llorca (@antoinellorca) June 8, 2023

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν και ο Ζεράλ Νταρμανέν αναμένονται επί τόπου, δήλωσαν συνεργάτες τους στο AFP.

«Τρομακτική επίθεση σήμερα το πρωί στο Πακιέ στο Ανεσί. Όλες οι σκέψεις μου στα θύματα και τις οικογένειές τους», έγραψε στo Twitter ο δήμαρχος Φρανσουά Αστόργκ, καλώντας το κοινό να αποφύγει την περιοχή του Πακιέ.

Το σύνολο του πολιτικού κόσμου αντέδρασε αμέσως.

«Η φρίκη μας κατέλαβε όλους», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Αναγέννηση (προεδρική πλειοψηφία) στην Εθνοσυνέλευση Ορόρ Μπερζέ, ενώ ο Ερίκ Σιοτί (Οι Ρεπουμπλικάνοι, δεξιά) έκανε λόγο για «τεράστια συγκίνηση και μεγάλη οργή».

«Η έρευνα θα προσδιορίσει τις περιστάσεις, όμως φαίνεται πως ο δράστης είχε το ίδιο προφίλ το οποίο βρίσκουμε συχνά στις επιθέσεις αυτές. Πρέπει να αντλήσουμε όλα τα συμπεράσματα χωρίς αφέλεια, με δύναμη και διαύγεια», είπε ακόμη, μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση.

«Πώς είναι δυνατό; Επίθεση σε παιδιά! Να τα χτυπάνε με μαχαίρι! Η καρδιά μας ράγισε που το ζήσαμε», είπε από την πλευρά του ο Ζαν-Λικ Μελανσόν (Ανυπόταχτη Γαλλία, ριζοσπαστική αριστερά).

«Φρίκη και τρόμος», είπε από την πλευρά της η Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Συναγερμού (RN, ακροδεξιά).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC NEWS