Τα «μπάνια του λαού» σκέφτεται ο Ερντογάν και πηγαίνει σε πρόωρες εκλογές

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει ανοίξει το «κουτί» με τις παροχές, σε μία προσπάθεια να αλλάξει την εικόνα της οικονομίας

Του Αντώνη Αντζολέτου

Η 18η Ιουνίου φαντάζει πολύ μακρινή για τον Ταγίπ Ερντογάν και όλα συγκλίνουν πλέον πως ψάχνει να φέρει πιο κοντά τις εκλογές στη χώρα του. Τα «μπάνια του λαού» φαίνεται πως είναι ιερά και στην Τουρκία. 

Το «κουτάκι» με τις παροχές έχει ανοίξει από τον Τούρκο πρόεδρο επιχειρώντας να αλλάξει την κακή εικόνα της οικονομίας. 25% αύξηση στους συνταξιούχους του δημοσίου, αλλά και στους δημοσίους υπαλλήλους,  άνοδος του βασικού μισθού κατά 50%, συνταξιοδότηση σε 2,5 Τούρκους πολίτες. Και έπεται συνέχεια.

Είναι σαφές πως η ημερομηνία των εκλογών στη γειτονική χώρα δεν επηρεάζει σε τίποτα τους σχεδιασμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από τις ημερομηνίες που έχουν πέσει έως τώρα στο τραπέζι όλα δείχνουν πως οι κάλπες στην Ελλάδα θα προηγηθούν, αφού δεν αποκλείεται να στηθούν στις αρχές Απριλίου. Στην Τουρκία, αν τελικά ο Ερντογάν προσφύγει πρόωρα στην λαϊκή ετυμηγορία, θα προτιμηθεί είτε η 30η Απριλίου είτε η 14η Μαΐου.

Ο Ομέρ Τσελίκ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν πιο γρήγορα οι εκλογές και πλέον σε όλη την τουρκική επικράτεια επικρατεί πυρετός. Τι θέλει να πετύχει ο Ερντογάν; Να πιάσει στον ύπνο την αντιπολίτευση. Μετά την υπόθεση της καταδίκης του Εκρέμ Ιμάμογλου είδε πως τα κόμματα που του ασκούν κριτική δεν είναι έτοιμα να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο αντίπαλός του. Είναι προφανές πως δεν θέλει να τους δώσει περισσότερο χρόνο να ενωθούν και να συσπειρωθούν εναντίον του. Σκοπός του είναι να πιέσει του αντιπάλους του και να τους σπρώξει να αντιπαρατεθούν. Αυτό που έχει πετύχει, να ακούγεται προεκλογικά μόνο η δική του φωνή, επιθυμεί να συνεχιστεί. Την ίδια ώρα αν οι πολιτικές εξελίξεις τρέξουν θα είναι «φρέσκες» και οι παροχές στις οποίες έχει προχωρήσει ως απάντηση στην πληθωριστική κρίση που μαστίζει μικροεπιχειρηματίες, εργαζόμενους και νοικοκυριά. Σε όλες της χώρες η «οικονομία» κερδίζει τις εκλογές και η Τουρκία δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα.

Όλες οι κινήσεις που κάνει από εδώ και πέρα έχουν εκλογικό πρόσημο. Ακόμα και η συνάντηση Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον στις 18 του μήνα δείχνει πως οι δίαυλοι επικοινωνίας με τις ΗΠΑ είναι ανοιχτοί και ότι μια επίσκεψη του ίδιου του Ερντογάν στην αμερικανική πρωτεύουσα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Με το τετ α τετ θέλει να σηματοδοτήσει πως το όνειρο της αγορά των F-16 παραμένει ζωντανό παρά τον πόλεμο που έχει κηρύξει εναντίον του ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ. Οι εθνικιστικές εξάρσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν, καθώς είναι βέβαιο πως έλκει ένα συγκεκριμένο «πολεμοχαρές» κοινό που συμμερίζεται τις αναθεωρητικές του ιδέες.

Πηγή: skai.gr