Έρευνα για μαζικές εκτελέσεις πληθυσμού έφερε στο φως της δημοσιότητας έρευνα από το BBC, σύμφωνα με την οποία στη βόρεια Αιθιοπία πραγματοποίηθηκε από μέλη του στρατού, αιματοκύλισμα με 15 νεκρούς άνδρες τουλάχιστον.

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης την ακριβή τοποθεσία τoυ αιματοκυλίσματος.

Στις αρχές Μαρτίου, μια σειρά από πέντε βιντεοκλίπ εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτά έδειχναν ένοπλους με στολές που οδηγούσαν μια ομάδα άοπλων ανδρών στην άκρη ενός γκρεμού, τους πυροβολούσαν και έριχναν τα πτώματα τους γκρεμό.

Τόσο το BBC όσο και το CNN κατάφεραν να αποδείξουν την γνησιότητα των φρικιαστικών ντοκουμέντων, εντοπίζοντας την ακριβή τοποθεσία αλλά και τους πρωταγωνιστές του μακελειού.

Ακολουθούν τα βίντεο τα οποία εντούτοις θα πρέπει να τονιστεί πως αποτυπώνουν πολύ σκληρές εικόνες.

 

Σύμφωνα με το CNN, οι ένοπλοι μιλούν Αμχαρικά, την κύρια επίσημη γλώσσα της Αιθιοπίας. Σε ένα από τα βίντεο, ακούγονται να μιλούν ο ένας στον άλλο καθώς στέκονται γύρω από την ομάδα των άοπλων ανδρών, που κάθονται στο έδαφος.

«Δεν πρέπει να ελευθερώσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Ούτε ένας από αυτούς δεν πρέπει να γλιτώσει», λέει ένας από αυτούς υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει οι θάνατοι να καταγραφούν σε βίντεο.

Οι στρατιώτες ακούγονται μάλιστα να προτρέπουν ο ένας τον άλλο να μην σπαταλούν σφαίρες, χρησιμοποιώντας την ελάχιστη ποσότητα («δύο σφαίρες αρκούν») για να σκοτώσουν και να βεβαιωθούν ότι κανένας από την ομάδα των κρατουμένων δεν έμεινε ζωντανός. Μετά τις φρικώδεις πράξεις φαίνονται να αποδίδουν εύσημα ο ένας τον άλλον, χαρακτηρίζοντας τις δολοφονίες ηρωικές.

Η ταυτότητα των θυμάτων, που φορούν πολιτικά ρούχα, δεν έχει εξακριβωθεί εντούτοις μιλούν την τοπική γλώσσα της Τιγκράι ενώ οι δολοφόνοι τους φαίνεται να πιστεύουν ότι οι αιχμάλωτοι ανήκουν στον βραχίονα TPLF (Tigray People’s Liberation Front).

Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ εξαπέλυσε στις 4 Νοεμβρίου στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία στο Τιγκράι, το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι (TPLF), το οποίο κατηγόρησε ότι επιτέθηκε εναντίον βάσεων του ομοσπονδιακού στρατού.

Στις 28 Νοεμβρίου κήρυξε τη νίκη του στρατού, όμως οι συγκρούσεις συνεχίζονταν μέχρι πρόσφατα στο κεντρικό και νότιο Τιγκράι.

Αντιμέτωπος με την αυξανόμενη διεθνή πίεση ο Άμπιι δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι δυνάμεις της Ερυθραίας θα αποσυρθούν από εκεί.

Επί μήνες Ασμάρα και Αντίς Αμπέμπα αρνούνταν την παρουσία στρατευμάτων από την Ερυθραία στο Τιγκράι. Οι δυνάμεις αυτές έχουν κατηγορηθεί για λεηλασίες, σφαγές και βιασμούς.

ΠΗΓΗ: BBC- CNN

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις