Ραχόι: «Ανύπαρκτη Ιθάκη» η καταλανική ανεξαρτησία

Να μην αφήσουμε τους Καταλανούς να επιβιβαστούν «σε ένα ταξίδι για μια ανύπαρκτη Ιθάκη» κάλεσε τα μέλη της Γερουσίας στην ομιλία του ο Μαριάνο Ραχόι, αναφερόμενος στις προσπάθειες για καταλανική ανεξαρτησία. «Το άρθρο 155 δεν είναι εναντίον της Καταλονίας» διαβεβαίωσε, σε μια ομιλία με αλλεπάλληλα πυρά κατά του ηγέτη της επαρχίας. 

«Οι απάτες μπορούν να γοητεύσουν βραχυπρόθεσμα, αλλά η πραγματικότητα που αγνοείται πάντα προετοιμάζει την εκδίκησή της, και αυτή η διαδικασία έχει χρησιμεύσει μόνο για να αποκαλύψει τα ψέματα και να βγάλει μάσκες» σημείωσε.

«Εγώ θα ερχόμουν εδώ για να υπερασπιστώ τις θέσεις μου, ακόμα και αν ανήκα σε μια μικρή μειοψηφία» ανέφερε δε, αφήνοντας αιχμές για τον Κάρλες Πουτζδεμόν.

Ο ισπανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «ο μόνος διάλογος στον οποίο προσκλήθηκα ως πρόεδρος της κυβέρνησης ήταν για να συζητηθούν οι όροι της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, και αυτό, όπως γνωρίζετε, δεν μπορώ να το δεχθώ».

Ο Ραχόι πρόσθεσε ότι «ο διάλογος είναι μια όμορφη λέξη, αλλά πρέπει να δοκιμάζεται (…) ο διάλογος έχει δύο εχθρούς: αυτούς που τον κακομεταχειρίζονται , παραβιάζουν και ξεχνούν τους νόμους, και το δεύτερο εχθρό, που θέλει να ακούει μόνο τον εαυτό του, που δεν ακούει τον άλλο, που κάνει αυτό που θέλει».

Σημειώνεται ότι η Γερουσία αναμένεται να ενεργοποιήσει του άρθρου 155 του Συντάγματος στη σημερινή (Παρασκευή) συνεδρίασή της. Με την ενεργοποίηση του άρθρου προβλέπεται να ανασταλεί το καθεστώς αυτονομίας της Καταλονίας, θα καθαιρεθεί η καταλανική κυβέρνηση και θα περιοριστούν οι εξουσίες του τοπικού κοινοβουλίου, ωστόσο υπάρχουν ερωτήματα για το πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη η απόφαση αυτή, ή αν ο Μαριάνο Ραχόι θα αποφύγει την άμεση εφαρμογή της. 
Πηγή: skai.gr