Αλλαγή ηγεσίας στη Μπόκο Χαράμ ανακοίνωσε το ISIS

Αλλαγή ηγεσίας στη δυτικοαφρικανική ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ ανακοίνωσε το Ισλαμικό Κράτος, όπως μεταδίδει το BBC.

Ο νέος ηγέτης ονομάζεται Αμπού Μουσάμπ αλ-Μπαρνάουι, πρώην εκπρόσωπος της Μπόκο Χαράμ και παρουσιάζεται στο νέο τεύχος του περιοδικού αλ-Νάμπα, που εκδίδεται από το Ισλαμικό Κράτος.

Στο επίμαχο δημοσίευμα δεν γίνεται καμία αναφορά στον έως τώρα ηγέτη των αφρικανών τζιχαντιστών, τον διαβόητο Αμπουμπακάρ Σεκάου, ο οποίος τον Μάρτιο του 2015 είχε δηλώσει πίστη στο ISIS.

Το τελευταίο στίγμα του Σεκάου δόθηκε πριν από έναν χρόνο, τον περσινό Αύγουστο, σε ηχητικό μήνυμα της Μπόκο Χαράμ, μέσω του οποίου υποστήριζε ότι είναι ζωντανός κι ότι δεν έχει αντικατασταθεί.

Ο Σεκάου ανέλαβε την ηγεσία της Μπόκο Χαράμ το 2009, μετά το θάνατο του ιδρυτή της, Μοχάμεντ Γιουσούφ, ο οποίος είχε συλληφθεί από τη νιγηριανή Αστυνομία. Υπό την καθοδήγηση του Σεκάου, η αφρικανική οργάνωση ριζοσπαστικοποιήθηκε περαιτέρω.

Στόχος της Μπόκο Χαράμ είναι η εγκαθίδρυση ισλαμικού κράτους υπό το θρησκευτικό νόμο Σαρία στη Δυτική Αφρική. Η οργάνωση έχει πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις πρωτίστως στη Νιγηρία και το Τσαντ, έχοντας ως προπύργιο τα εδάφη κοντά στη μεθόριο των δύο χωρών.

Περίπου 20.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους στο επταετές αντάρτικο της Μπόκο Χαράμ, κυρίως στη βορειοδυτική Νιγηρία.
Πηγή: skai.gr