Αίγυπτος: Συμφωνία για εκεχειρία 72 ωρών στη Γάζα

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι συμφώνησαν να κηρύξουν εκεχειρία 72 ωρών στη Λωρίδα της Γάζας από την Τρίτη στις 8:00 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Αιγύπτιος αξιωματούχος.

"Οι επαφές της Αιγύπτου με τις διάφορες πλευρές είχαν ως αποτέλεσμα να επιτευχθεί εκεχειρία 72 ωρών στη Γάζα από τις 05:00 GMT Τρίτη" είπε η πηγή αυτή διευκρινίζοντας ότι και άλλες αντιπροσωπείες "μεταβαίνουν στο Κάιρο για πιο ευρείες διαπραγματεύσεις".

Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία βρίσκεται στο Κάιρο από το βράδυ της Κυριακής, όμως το Ισραήλ από την πλευρά του αρνήθηκε να στείλει εκπροσώπους του στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, η Αίγυπτος κάλεσε αντιπροσωπείες και των δύο πλευρών στο Κάιρο για να συνεχιστούν οι συνομιλίες με στόχο την επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας στη Γάζα.

Εν τω μεταξύ, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό για εγκλήματα πολέμου στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Όπως αναφέρει, σκότωναν πολίτες ενώ προσπαθούσαν να φύγουν για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς σε έναν τομέα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, κάτι που συνιστά σαφή παραβίαση του δικαίου του πολέμου, κατά τη διάρκεια πολλών επεισοδίων μεταξύ 23 και 25 Ιουλίου

Στην έκθεσή του το Παρατηρητήριο επικαλείται Παλαιστίνιους που γλίτωσαν, στα τέλη Ιουλίου, από τους βομβαρδισμούς στην κοινότητα Χούζαα, κοντά στο Χαν Γιούνες.

 Όπως λέει η οργάνωση, το ότι είχαν προειδοποιηθεί να εγκαταλείψουν την περιοχή, δεν τους καθιστά νόμιμο στόχο, γιατί δεν μπόρεσαν να φύγουν.

Εν τω μεταξύ, ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρώσει τον κύριο στόχο της χερσαίας του επιχείρησης, την καταστροφή των στοών της Χαμάς. "Δεν φεύγουμε, θα μείνουμε στη Λωρίδα της Γάζας, υπάρχουν ακόμη πολλές άλλες αποστολές για να ολοκληρώσουμε", δήλωσε πάντως ο εκπρόσωπος του στρατού Μοτί Άλμοζ στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel-2.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ