Κλείσιμο

«Φωτιά» στην ανατολική Ουκρανία – ακύρωσε ταξίδι στη Λιθουανία ο Τουρτσίνοφ

Νέα «φωτιά» άναψε την Κυριακή στην Ουκρανία, αφότου ομάδα φιλορώσων διαδηλωτών κατέλαβε το κυβερνείο της ανατολικής πόλης Ντόνετσκ, υψώνοντας τη ρωσική σημαία, ενώ στο Λουχάτσκ ρωσόφιλοι κατέλαβαν την έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας.

Τόσο στο Ντόνετσκ όσο και στο Λουχάτσκ εκτυλίχθηκαν βίαια επεισόδια, με του διαδηλωτές ωστόσο να σπάνε τελικά τους αστυνομικούς κλοιούς.

Στο Ντόνετσκ, οι καταληψίες, που αποσπάστηκαν από διαδήλωση περίπου 2.000 ατόμων, φώναξαν συνθήματα όπως «Το Ντόνετσκ είναι ρώσικη πόλη».

Pro-Russian protesters scuffle with the police near the regional government building in Donetsk April 6, 2014
Πηγή: Reuters

Απαντώντας στα επεισόδια, ο μεταβατικός πρόεδρος Ολεκσάντρ Τουρτσίνοφ ματαίωσε την επίσκεψή του στη Λιθουανία, όπου ήταν προγραμματισμένο να μεταβεί τη Δευτέρα, προκειμένου να παραμείνει στο Κίεβο και να χειριστεί την κατάσταση στις ανατολικές επαρχίες της χώρας.

Ο κ. Τουρτσίνοφ, που είναι επίσης πρόεδρος του κοινοβουλίου, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.


Οι ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας αποτελούν «σπίτι» μεγάλων ρωσόφωνων και ρωσόφιλων πληθυσμών, που αντιτίθεται στην αποπομπή του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με το NATO, η Ρωσία έχει αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, τη στιγμή που η Δύση έχει επανειλημμένα εκφράσει φόβους πως η Ρωσία, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας έχει εδαφικές βλέψεις στην ανατολική Ουκρανία.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο