Ο τεράστιος αστεροειδής πέρασε ανάμεσα από τη Γη και τη Σελήνη - Δείτε την εικονική πορεία του

Όπως είχαν προβλέψει οι επιστήμονες, πέρασε σε απόσταση 175.000 χιλιομέτρων από τη Γη το Σάββατο αφού πέταξε δίπλα από τη Σελήνη

Ο 2023 DZ2, ένας αστεροειδής αρκετά μεγάλος για να καταστρέψει μια πόλη πέρασε ανάμεσα στις τροχιές της Γης και της Σελήνης χωρίς ωστόσο να προκαλέσει προβλήματα.

Όπως είχαν προβλέψει οι επιστήμονες, πέρασε σε απόσταση 175.000 χιλιομέτρων από τη Γη το Σάββατο αφού πέταξε δίπλα από τη Σελήνη.

Είναι σπάνιο για έναν τόσο τεράστιο αστεροειδή -που εκτιμάται ότι έχει διάμετρο μεταξύ 40 και 90 μέτρων- να πλησιάσει τόσο κοντά στον πλανήτη μας.

Οι αστρονόμοι το περιέγραψαν ως γεγονός που συμβαίνει μια φορά τη δεκαετία.

Δείτε την εικονική πορεία του αστεροειδή:

Σύμφωνα με τη NASA, ήταν μια σημαντική ευκαιρία για τους αστρονόμους να αυξήσουν τις γνώσεις τους για τους αστεροειδείς, σε περίπτωση που εντοπιστεί ένα επικίνδυνο αντικείμενο που είχε τη δυνατότητα να χτυπήσει τη Γη.

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα αυτός ο "δολοφόνος της πόλης" να χτυπήσει τη Γη, αλλά η στενή προσέγγισή του προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία για παρατηρήσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της πλανητικής άμυνας της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, Ρίτσαρντ Μόισλ.

Πρόσθεσε επίσης ότι τα προκαταρκτικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι το 2023 DZ2 ήταν «ένα επιστημονικά ενδιαφέρον αντικείμενο».

Με τόσο κοντινό πέρασμα από τη Γη, ο αστεροειδής ήταν ορατός με κιάλια και μικρά τηλεσκόπια σε όλη την υδρόγειο.

Το αντικείμενο φαίνεται πως είναι πιθανό να επιστρέψει προς την τροχιά της Γης το 2026, αλλά οι επιστήμονες το έχουν ήδη αποκλείσει το γεγονός να αποτελέσει απειλή για τον πλανήτη.

Πηγή: skai.gr