NASA: Μετά από τέσσερα χρόνια στον Άρη, το InSight ολοκλήρωσε την αποστολή του

Οι ελεγκτές της αποστολής δεν μπόρεσαν να έρθουν σε επαφή μαζί του μετά από δύο διαδοχικές προσπάθειες, οδηγώντας τους στο συμπέρασμα ότι οι μπαταρίες ηλιακής ενέργειας του διαστημικού σκάφους τελείωσαν

Η αποστολή InSight της NASA ολοκληρώθηκε μετά από περισσότερα από τέσσερα χρόνια συλλογής μοναδικής επιστήμης στον Άρη.

Οι ελεγκτές της αποστολής στο Εργαστήριο Jet Propulsion Laboratory (JPL) της υπηρεσίας στη Νότια Καλιφόρνια δεν μπόρεσαν να έρθουν σε επαφή μαζί του μετά από δύο διαδοχικές προσπάθειες, οδηγώντας τους στο συμπέρασμα ότι οι μπαταρίες ηλιακής ενέργειας του διαστημικού σκάφους έχουν τελειώσει. Δυστυχώς, με τον καιρό συσσωρεύτηκε πολύ σκόνη στους ηλιακούς συλλέκτες του probe, σε σημείο που τα πάνελ παρήγαγαν μόλις 500Wh ενέργειας, το ένα δέκατο αυτής που μπορούσαν να παράγουν κατά τη προσεδάφιση του στον Κόκκινο πλανήτη. Από τότε, τα επίπεδα ισχύος του άρχισαν σταδιακά να μειώνονται μέχρι στο σημείο που το InSight δεν είχε καν την απαραίτητη ισχύ για να επικοινωνήσει με τη Γη.

Η NASA είχε αποφασίσει προηγουμένως να κηρύξει την αποστολή ολοκληρωμένη εάν η διαστημική ρομποτική συσκευή έχανε δύο προσπάθειες επικοινωνίας. Η τελευταία φορά που το InSight επικοινώνησε με τη Γη ήταν στις 15 Δεκεμβρίου.

«Παρακολούθησα την εκτόξευση και την προσγείωση αυτής της αποστολής, και ενώ το αντίο σε ένα διαστημόπλοιο είναι πάντα λυπηρό, η συναρπαστική αυτή διαστημική αποστολή που διεξήχθη στο InSight είναι αφορμή για γιορτή», είπε ο Thomas Zurbuchen, συνεργάτης διαχειριστής της Διεύθυνσης Επιστημονικής Αποστολής της NASA στην Ουάσιγκτον. «Τα σεισμικά δεδομένα μόνο από αυτήν την αποστολή του προγράμματος Discovery προσφέρουν τεράστιες γνώσεις όχι μόνο για τον Άρη αλλά και άλλα βραχώδη σώματα, συμπεριλαμβανομένης της Γης» πρόσθεσε. 

Στόχος του InSight ήταν να ξεκινήσει να μελετάει το εσωτερικό του Άρη φτάνοντας όσο πιο βαθιά γίνεται. Τα δεδομένα προσεδάφισης έδωσαν λεπτομέρειες σχετικά με τα εσωτερικά στρώματα του Άρη, τα εκπληκτικά ισχυρά υπολείμματα κάτω από την επιφάνεια του εξαφανισμένου μαγνητικού δυναμό του, τον καιρό και επίσης την σεισμική δραστηριότητα.

Το εξαιρετικά ευαίσθητο σεισμόμετρό του, μαζί με την καθημερινή παρακολούθηση που εκτελείται από τη γαλλική διαστημική υπηρεσία Center National d'Etudes Spatiales (CNES) και την υπηρεσία Marsquake που διαχειρίζεται το ETH Zurich, εντόπισε 1.319 σεισμούς, συμπεριλαμβανομένων σεισμών που προκαλούνται από κρούσεις μετεωροειδών.

Τέτοιες κρούσεις βοηθούν τους επιστήμονες να προσδιορίσουν την ηλικία της επιφάνειας του πλανήτη ενώ τα δεδομένα από το σεισμόμετρο παρέχουν στους επιστήμονες έναν τρόπο να μελετήσουν τον φλοιό, τον μανδύα και τον πυρήνα του πλανήτη.

«Με το InSight, η σεισμολογία ήταν το επίκεντρο μιας αποστολής πέρα ​​από τη Γη για πρώτη φορά μετά τις αποστολές Apollo, όταν οι αστροναύτες έφεραν σεισμόμετρα στη Σελήνη», δήλωσε ο Philippe Lognonné του Institut de Physique du Globe de Paris, κύριος ερευνητής του σεισμομέτρου του InSight. «Αποκτήσαμε νέους δρόμους και η επιστημονική μας ομάδα μπορεί να είναι περήφανη για όλα όσα μάθαμε στην πορεία» κατέληξε.

Πηγή: skai.gr