Κλείσιμο

InvestEU: Η ΕΤΕπ επενδύει 15 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη εξωσκελετών με σκοπό την ασφάλεια στην εργασία

Οι έξυπνοι εξωσκελετοί βοηθούν τους εργαζόμενους στον τομέα της εφοδιαστικής και της φροντίδας να εκτελέσουν σωματικά απαιτητικές εργασίες, ιδίως για την ανύψωση και τη μεταφορά βαρέων φορτίων.

ΕΤΕΠ

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με τη στήριξη του προγράμματος InvestEU, επενδύει 15 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω ανάπτυξη συστημάτων ανθρώπων-μηχανών, τα οποία βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και σχεδιάζονται και κατασκευάζονται από την εταιρεία τεχνολογίας Bionic, η οποία έχει έδρα στο Άουγκσμπουργκ της Γερμανίας. Οι έξυπνοι εξωσκελετοί της εν λόγω εταιρείας βοηθούν τους εργαζόμενους στον τομέα της εφοδιαστικής και της φροντίδας να εκτελέσουν σωματικά απαιτητικές εργασίες, ιδίως για την ανύψωση και τη μεταφορά βαρέων φορτίων.

Το δάνειο εκκίνησης από την ΕΤΕπ θα χρησιμοποιηθεί από τη γερμανική εταιρεία Bionic για έρευνα και ανάπτυξη. Το δάνειο εκκίνησης είναι χρηματοδότηση οιονεί ιδίων κεφαλαίων που ανταποκρίνεται στις ανάγκες ταχέως αναπτυσσόμενων καινοτόμων επιχειρήσεων. Οι αποδόσεις εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την επιτυχία της εταιρείας. Τα δάνεια εκκίνησης συμπληρώνουν την υφιστάμενη χρηματοδότηση επιχειρηματικών κεφαλαίων χωρίς να αποδυναμώνουν το μετοχικό μερίδιο των ιδρυτών.

Ο Eπίτροπος κ. Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε σχετικά: «Σε όλη την Ευρώπη, η συμβολή του InvestEU είναι καθοριστικής σημασίας για τη στήριξη των επιχειρήσεων που προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση, την οποία χρειάζονται για να επιδοθούν σε προηγμένη έρευνα και ανάπτυξη. Η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα της χρηματοδότησης που παρέχει το InvestEU για τη στήριξη της έρευνας, χάρη στην οποία η Ευρώπη θα μπορέσει διατηρήσει την παγκόσμια πρωτοπορία της στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων με πραγματικές θετικές εφαρμογές.»

Το πρόγραμμα InvestEU παρέχει στην ΕΕ μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση μέσω της μόχλευσης ιδιωτικών και δημόσιων κεφαλαίων για τη στήριξη των στρατηγικών προτεραιοτήτων της ΕΕ, όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και η ψηφιακή μετάβαση. Το Ταμείο InvestEU υλοποιείται μέσω χρηματοδοτικών εταίρων που θα πραγματοποιήσουν επενδύσεις με την εγγύηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, μοχλεύοντας έτσι πρόσθετες επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 372 δισ. ευρώ.

Γιώργος Φελλίδης