Ποδόσφαιρο: Οι νικητές και οι χαμένοι της σεζόν 2020-2021!

Ωστόσο, παρά τον Covid-19 και την απουσία του κόσμου από τα γήπεδα υπήρξαν αρκετές εκπλήξεις στα πέντε μεγάλα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, καθώς μόλις μια ομάδα κατάφερε να υπερασπιστεί φέτος τον τίτλο της! Πριν το Euro, είναι χρήσιμο να δούμε τι έγινε τη χρονιά που πέρασε. Να σημειωθεί, ότι εδώ βλέπετε τις Euro 2021 Ομάδες με ρόστερ, στατιστικά για τους παίκτες κ.α.!

Απαιτείται λοιπόν, μια ανακεφαλαίωση των όσων είδαμε τη σεζόν 2020/21 στα πέντε μεγάλα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, ενώ παρακάτω θα δούμε ποιες ομάδες ήταν οι κερδισμένες και ποιες οι χαμένες της σεζόν που τελείωσε.


Εύκολα η Μάντσεστερ Σίτι

Η επιστροφή της Μάντσεστερ Σίτι στην κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ αποδείχθηκε εύκολη υπόθεση. Οι “πολίτες” κατέκτησαν άνετα τον τίτλο, αφήνοντας τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο -12 και τη Λίβερπουλ στο -17, διαθέτοντας την παραγωγικότερη επίθεση αλλά και την καλύτερη άμυνα. Αναμφίβολα η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα ήταν η μεγάλη κερδισμένη, αντίθετα η Λίβερπουλ μόνο ικανοποιημένη μπορεί να αισθάνεται από την 3η θέση και το εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ, βάση της εικόνας που παρουσίασε. Από την πλευρά της η ομάδα του Σόλσκιερ τερμάτισε στη 2η θέση και ελπίζει πως την επόμενη σεζόν με κάποιες προσθήκες θα μπορέσει να κάνει το κάτι παραπάνω.


Η Τσέλσι τερμάτισε στην 4η θέση και στο -2 από τη Λίβερπουλ, κάτι που φυσικά κανείς δεν θυμάται μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, το οποίο και ήταν ο διακαής πόθος των “μπλε”. Η 5η θέση και το εισιτήριο για τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ δεν ικανοποιεί απόλυτα τη Λέστερ, η οποία ωστόσο κατάφερε να κατακτήσει το Κύπελλο. Η μεγάλη έκπληξη είναι σίγουρα η Γουέστ Χαμ, η οποία εξασφάλισε την 6η θέση και το εισιτήριο για τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, ενώ η Τότεναμ θα αγωνιστεί στο νεοσύστατο Κόνφερενς Λιγκ. Μεγάλη χαμένη της φετινής σεζόν, είναι αναμφίβολα η Άρσεναλ, καθώς για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 1995/96 δεν θα αγωνιστεί στις διεθνείς διοργανώσεις.


“Έσπασε” την κυριαρχία της Γιουβέντους η Ίντερ

Η εννιάχρονη… βασιλεία της Γιουβέντους έλαβε τέλος. Η Ίντερ στέφθηκε πρωταθλήτρια Ιταλίας για 19η φορά στην ιστορία της και επέστρεψε στην κορυφή για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2009/10. Το ήθελε και το άξιζε, καθώς τερμάτισε στο +12 από τη 2η Μίλαν αλλά και στο +13 από Αταλάντα και Γιουβέντους. Στην 5η θέση τερμάτισε η Νάπολι, που μαζί με τη Λάτσιο εξασφάλισαν τη συμμετοχή στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, ενώ η Ρόμα τερμάτισε στην 7η θέση και πήρε το εισιτήριο για τα πλέι οφ του Κόνφερενς Λιγκ.


Εντυπωσιακή η Αταλάντα που σημείωσε 90 γκολ στη σεζόν, διαθέτοντας την παραγωγικότερη επίθεση της Serie A με ένα γκολ περισσότερο από την πρωταθλήτρια, ενώ η Ίντερ είχε την καλύτερη άμυνα με 35 γκολ. Αξίζει φυσικά να σημειωθεί ότι η Μίλαν κατάφερε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στο Τσάμπιονς Λιγκ έπειτα από επτά ολόκληρες σεζόν. Μπενεβέντο, Κροτόνε και Πάρμα ήταν οι τρεις ομάδες που αποχαιρέτησαν την πρώτη κατηγορία.


Πρωταθλήτρια για ένατη σερί σεζόν η Μπάγερν

Χωρίς να αντιμετωπίσει καμία δυσκολία, η Μπάγερν έδειξε για ακόμη μια φορά πως είναι η απόλυτη κυρίαρχος στο γερμανικό πρωτάθλημα, κατακτώντας τον ένατο διαδοχικό τίτλο της. Δεν άφησε περιθώρια στις αντιπάλους της, είναι χαρακτηριστικό ότι τερμάτισε στο +13 από τη 2η Λειψία και σημείωσε 99 γκολ, ξεπερνώντας όλες τις ομάδες στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Στη 2η θέση τερμάτισε η Λειψία, που πετυχαίνει κάτι ανάλογο για δεύτερη φορά στα πέντε χρόνια παρουσίας της στην Μπουντεσλίγκα και έχει εξελιχθεί σε μια από τις σταθερότερες ομάδες της κατηγορίας τα τελευταία χρόνια.


Η Ντόρτμουντ έδειξε χαρακτήρα στα τελευταία ματς της σεζόν, τερμάτισε στην 3η θέση και στο -1 από τη Λειψία, εξασφαλίζοντας το εισιτήριο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, κάτι που πέτυχε και η Βόλφσμπουργκ με την 4η θέση που κατέλαβε. Αντίθετα, η Άιντραχτ Φρανκφούρτης μόνο ικανοποιημένη δεν μπορεί να αισθάνεται από την 5η θέση, έβγαλε τα μάτια της μόνη της στις τελευταίες αγωνιστικές, χάνοντας το εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ. Μαζί με την 6η Μπάγερ Λεβερκούζεν εξασφάλισαν την παρουσία στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο κατέκτησε η Ουνιόν Βερολίνου, που επιστρέφει στις διεθνείς διοργανώσεις για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2001-02. Αναμφίβολα, μεγάλες χαμένες της σεζόν δεν είναι άλλες από τις Βέρντερ Βρέμης και Σάλκε που αποχαιρέτησαν την κατηγορία.


Η επιστροφή της Ατλέτικο στην κορυφή

Στη Λα Λίγκα οι ομάδες έδωσαν μάχη σώμα με σώμα μέχρι το φινάλε, με την Ατλέτικο Μαδρίτης να αναδεικνύεται στο τέλος πρωταθλήτρια Ισπανίας. Τερμάτισε μόλις στο +2 από τη Ρεάλ Μαδρίτης αλλά και στο +7 από την Μπαρτσελόνα, κατέκτησε το 11ο πρωτάθλημα της ιστορίας της και επέστρεψε στην κορυφή για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2013-14. Η ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε είχε την καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα, καθώς δέχθηκε 25 τέρματα, τη στιγμή που Σουάρεζ και Μάρκος Γιορέντε βοήθησαν σημαντικά την Ατλέτικο να επιστρέψει στην κορυφή και ενώ φυσικά έφτασαν στους “ροχιμπλάνκος” από Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης αντίστοιχα. 


Για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2007/2008 η Μπαρτσελόνα τερμάτισε στην 3η θέση του πρωταθλήματος, με τη Σεβίλλη να τερματίζει στην 4η θέση, εξασφαλίζοντας επίσης το εισιτήριο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Σοσιεδάδ και Μπέτις θα δώσουν το παρών την επόμενη σεζόν στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, ενώ η Βιγιαρεάλ που κατέκτησε το Γιουρόπα Λιγκ θα αγωνιστεί την επόμενη σεζόν στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Αποχαιρέτησαν την κατηγορία οι Ουέσκα, Βαγιαδολίδ και Εϊμπάρ.


Θρίλερ μέχρι το τέλος και πρωταθλήτρια η Λιλ

Τελευταίο αλλά εντυπωσιακότερο όλων το πρωτάθλημα της Γαλλίας. Το απόλυτο θρίλερ μέχρι και την τελευταία αγωνιστική, με τη Λιλ να κάνει την απόλυτη έκπληξη, καθώς κατέκτησε τον τίτλο, τερματίζοντας μόλις στο +1 από την Παρί Σεν Ζερμέν. Τα μεγάλα αστέρια των Παριζιάνων δεν μπόρεσαν να οδηγήσουν την ομάδα τους στην κατάκτηση ενός ακόμη τίτλου, αντίθετα η Λιλ με όπλο την αμυντική της λειτουργία, που ήταν και η καλύτερη σε όλη την Ευρώπη (23 γκολ), τερμάτισε στην κορυφή για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2010/11 και κατέκτησε το τέταρτο πρωτάθλημα της ιστορίας της.


Στην 3η θέση της Ligue 1 τερμάτισε η Μονακό, που κατάφερε να κατακτήσει το εισιτήριο για τον 3ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, με τις Λυών και Μαρσέιγ να εξασφαλίζουν τη συμμετοχή στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Ευρωπαϊκό εισιτήριο κατέκτησε και η Ρεν, που τερμάτισε στην 6η θέση και θα συμμετέχει στα πλέι οφ του Κόνφερενς Λιγκ. Αντίθετα, αποχαιρέτησαν την κατηγορία Νιμ και Ντιζόν.
 

Πηγή: skai.gr